abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Watertappunt
Tijdens de koningsspelen op vrijdag 12 april konden basisscholen tappunten voor water winnen. Die binnenwatertappunten worden beschikbaar gesteld door de 10 drinkwaterbedrijven van Nederland. Met de binnenwatertap hoeven leerlingen geen gebruik meer te maken van het toilet om hun bidons of navulbare flesjes te vullen met kraanwater. Onze stelling: Elke school moet zorgen voor een watertappunt om het drinken van kraanwater te bevorderen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Door de ogen van... André Lampe

Bevlogen

Door André Lampe op maandag 15 april 2019 13:53
  • ignore touch

    Elke dinsdagmorgen was Piet Timmerman aan het klussen op het voetbalcomplex. © Voetbalvereniging d’Olde Veste’54

mail pinterest

En alweer heeft bij voetbalvereniging d'Olde Veste’54 een clubicoon het veld moeten ruimen. Piet Timmerman overleed vorige week en daar moest ik van slikken.

Ik kende Piet als voetballer, jeugdleider, leraar en als mens. En in al die facetten van zijn bestaan komt er bij mij steeds één woord naar boven: Bevlogen! Piet was een bevlogen mens. Mijn broer en ik hebben veel met hem te maken gehad. Vooral in onze prille jeugd bij de voetbalclub en hebben later op weg naar volwassenheid nog zelfs samen met hem gevoetbald. Piet had het beste met ons voor en hij hield je vaak een spiegel voor over hoe je in het leven moest staan.

In de peiling

Timmerman kende onze gezinssituatie als kleine jongens uit een gescheiden gezin, wat toen eerder uitzondering dan regel was. Wij kregen het gevoel dat hij zich dat enigszins aantrok. Hij hield ons destijds een beetje in de peiling. Ik denk dat hij de vele vrijheden die opgroeien bij een hardwerkende moeder die daardoor niet altijd thuis was inschatte als: Het kan zomaar fout gaan met die jongens... Op gezette tijden moesten de gebroeders Lampe zich even bij Piet melden, dan keek hij ons strak aan en zei: ‘Hebben jullie misschien enig idee hoeveel jullie moeder als alleenstaande vrouw moet opofferen om het gezin draaiende te houden en jullie een goed leven probeert te geven? Zorg op zijn minst dat ze trots kan zijn op haar zoons en behandel je moeder met respect. Dat is toch niet teveel gevraagd?’

'Dat irriteert mij'

Piet was in dat soort dingen recht voor zijn raap. Ook in het veld tijdens voetbalwedstrijden vroeg hij veel van zijn medespelers. Voor voetballers die inzet toonden en niet beter konden, was hij mild. Maar tegen de talentvollere die niet alles gaven en in zijn ogen liepen te lanterfanten en geen karakter toonden, kon hij hard in zijn oordeel zijn. Na een wedstrijd legde hij altijd wel haarfijn uit waarom hij zoveel van je vroeg...’Je brengt niet wat je kan. Dat irriteert mij’, zei hij eens tegen mij zonder er omheen te draaien. Haal het beste uit jezelf naar boven bij alles wat je doet, dat was het motto van Piet zoals ik hem ken.

Op scooter

Zelf was Timmerman een zeer begenadigd voetballer en een goaltjesdief bij uitstek. Bij alle herinneringen die ik aan Piet kan ophalen komt er bij mij steeds één beeld naar boven en dat is Piet op zijn scooter. Timmerman heeft in zijn jonge jaren een hele tijd op een scooter gereden. Zo'n stoere Italiaanse, een leuk helmpie op zijn olijke kop en altijd met die guitige lach die hem zo sierde. Piet schopte het tot directeur van Eekeringe en dat geeft maar aan wat een mens kan bereiken als hij bevlogen in het leven staat.

Timmerman was al enige tijd ernstig ziek en heeft zijn strijd moeten staken. Ik wens zijn vrouw Ria, de kinderen, kleinkinderen en zijn verdere familie heel veel sterkte toe in de komende tijd... Een bevlogen mens is heengegaan. Bedankt voor je wijze levenslessen. Rust zacht Piet Timmerman...