abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vakantie
De kans is vrij groot dat volgende week flink zonnig verloopt. Daarbij komen de maxima mogelijk zelfs hoger uit dan deze week. Onze stelling: Vanwege het mooie weer blijven wij dit jaar tijdens de vakantie in Nederland.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Mag basisschool ’t PuzzelsTuk in Tuk blijven of moet ze verhuizen naar...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Ook in Steenwijkerland zijn op 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.
Enora at Sea

'Het is niet echt gebruikelijk om kerst te vieren midden in de jungle'

Door Enora Lucas op donderdag 18 januari 2018 08:53
 • ignore touch

  Gelukkig zagen we tijdens de oversteek van de oceaan af en toe dolfijnen. Drie weken alleen maar water zou erg saai zijn. © Enora Lucas

 • ignore touch

  Biologie-practicum. © Enora Lucas

 • ignore touch

  De Thalassa in een baai bij St Lucia. © Enora Lucas

mail pinterest

De kerstsfeer aan boord was vreemd, de kerstboom stond wel, was versierd en het zag er kerstig uit. Ik maakte elke dag een cadeautje uit de adventskalender open en las het kerstverhaal.

Daarna deed ik een zomerjurkje aan, smeerde me in en liep naar buiten waar het gemiddeld 27 graden was en ik rondom alleen maar water zag (met af en toe een dolfijn of een walvis erin).  Hoe raar? Heel raar.

De schooldagen waren niet heel interessant, behalve een keer tijdens het huiswerk maken. Wieske overhoorde de Engelse woordjes op het achterdek. De vishengel begon te ratelen wij riepen kok Jelle en kapitein Sam erbij. Bleek dat er geen vis was, maar dat we te snel voeren voor het aas dat er aan zat. Sam zei dat we het wel konden binnen halen. Wij giechelend die lijn binnen halen, toen zagen we ineens een blauwe vis zwemmen richting de lijn. Hap beet. En het werd een waar gevecht tussen Jelle en deze vis. Het was een maui-maui, die afwisselend prachtig blauw en geel was. Het was erg spannend, maar uiteindelijk heeft Jelle gewonnen en hebben wij lekker gegeten.

 • gallerij afbeelding

  De Maui Maui. © Enora Lucas

 

Tropische orkanen

De wachten waren heel erg leuk, vooral de nachten. Ik ben voor het eerst sinds lange tijd weer eens wachtleider geweest, ik had er meestal geen behoefte aan. We doen nu het eerste uur al onze klusjes (zoals bijvoorbeeld afval versnipperen en brood bakken) en daarna doen sailtraining. We oefenen met het hijsen en weghalen van zeilen. Toen ik leidde lukte het, in volledige stilte, de bovenste rij zeilen (dat zijn 2 stag en 2 ra zeil) in 5.30 min weg te halen, best goed toch? Ik begin het zeilen nu echt wel door te krijgen, het is echt best ingewikkeld namelijk zo’n tall ship.

Net voor kerst waren we na een oversteek van drie weken aan de andere kant van de Atlantische Oceaan op het eiland Dominica aangemeerd. Er is op dit eiland nog veel schade van de tropische orkanen die het afgelopen najaar hebben gewoed.

 • gallerij afbeelding

  Zo houden we ons vitaminegehalte op peil. © Enora Lucas

 

Kerst in de jungle

Kerstavond was  ons een beetje anders dan anders. Het is namelijk niet echt gebruikelijk om kerst te vieren midden in de jungle, samen met de Rastafari met als achtergrondmuziek de nachtvogels en watervallen. Gezellig was het wel. Ons avondmaal bestond uit rijst, met een soort van pompoencurry en brood met als afsluiter een heerlijke cake. Allemaal puur natuur, natuurlijk, want zo leven de Rastafari nu eenmaal. Het was heel erg gezellig en we hebben veel gelachen met elkaar. Om de kerstavond af te sluiten hadden de Rasta’s besloten om nog een feestje te geven. Met trommelmuziek en onverstaanbaar gezang werd de avond afgesloten. Daarna doken we allemaal in onze hangmat onder de sterrenhemel.

Na terugkomst van de Rastafari kreeg een van de meiden aan boord erge buikpijn. De scheeparts dacht dat het blinde darmontsteking zou kunnen zijn en daarom zetten we koers naar Martinique, het dichtstbijzijnde eiland met een fatsoenlijk ziekenhuis; we zijn een groot deel van de dag onderweg geweest! Gelukkig bleek het uiteindelijk mee te vallen en zijn we na twee dagen naar St Lucia vertrokken, waar we Oud en Nieuw hebben gevierd samen met de opvarenden van de Wylde Swaen ( een vergelijkbaar project met School at Sea). En nu zijn we onderweg naar Curacao, ik heb er zin in.

 

 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.