abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Wolven
De laatste tijd wordt regelmatig een wolf in Nederland gezien. Ook worden er schapen doodgebeten, mogelijk door de wolf. Onze stelling: Ondanks de schade die wolven toebrengen, zijn ze welkom in ons landschap.
dossiers
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Ook in Steenwijkerland zijn op 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.
Zorggroep Oude en Nieuwe Land, dat zich richt op ouderenzorg in de omgev...
Door de ogen van... André Lampe

Kampioenen

Door André Lampe op maandag 16 april 2018 14:32
mail

Steenwijk - Soms, in het gezelschap met wat mannen, filosoferen we graag over onze voetbalprestaties uit het verleden.

Het was vaak meehobbelen op bedenkelijk niveau, misschien zat er meer in maar de geneugten van het leven speelden ons parten. Nu de tijd van de kampioenschappen er weer aankomt, kwam de vraag: ben je vaak kampioen geworden Lampie?

Nou, in de pupillen jaren bij Olde Veste was het vaak prijs. Maar bij de junioren en senioren maar één keer. Toch is die ene titel mij wel altijd bijgebleven. We schrijven midden jaren tachtig vorige eeuw, Olde Veste 4, we werden glorieus kampioen, een elftal dat een mix was van jong en oud.

Met ervaren voetballers als Karst de Boer, Harm (Facchetti) Schutrops, Cees Bos en Jan (Tscheu La) Vis. Oude krijgers die gezegend waren met een groot voetbalhart en een ongekende passie voor de bal, de rest van het elftal was opgeschoten spul.

Jan Bruinewoud

Je doet het als team, maar de man die ons dat seizoen eigenlijk kampioen maakte was niemand minder dan Jan Bruinewoud. Hij was destijds aan het afbouwen, na jaren op hoog niveau te hebben gespeeld, maar de routinier tilde ons team wekelijks naar ongekende hoogtes.

Ik speelde dat jaar samen met Jan op het middenveld en dat liep als een tierelier. Bruinewoud was de motor van ons team, maar wel een geruisloze. Alleen waar nodig hoorde je hem, simpele aanwijzingen en altijd positief. Hij scoorde regelmatig en hij leed zelden tot nooit balverlies. Buiten het veld was Jan rustig, eigenlijk bedeesd. Iemand zonder poespas, hij was gevat en had droge humor maar daardoor niet minder vermakelijk.

Bescheiden

Jan had een mooi voetbalverleden - had zelfs nog even bij Ajax gevoetbald - maar daar hoorde je hem nooit over, bescheiden als hij was. Je moest hem er echt naar vragen. Verder maakte Bruinewoud ook deel uit van het roemruchte dreamteam van VV Steenwijk, dat reikte tot aan de hoofdklasse.

Jan Bruinewoud is niet meer onder ons, vorig jaar overleed hij, en daar schrok ik van. Hij leek nog zo vitaal en zag er nog zeer afgetraind uit. Eigenlijk ging hij van ons heen zoals hij voetbalde, geruisloos maar een onuitwisbare indruk achterlatend. De herinnering aan dat ene mooie kampioenschap zal immer blijven, en aan Jan Bruinewoud ook. Een geweldige voetballer met dito karakter. 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.