abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Motorcross
Crossende motoren produceren veel lawaai. Dat bleek onlangs weer in Steenwijkerland, waar de motoren tot in het Kornputkwartier te horen waren. In Staphorst vechten omwonenden van een crossbaan vanwege de overlast de omgevingsvergunning voor de rechter aan. Onze stelling: Een keer per maand lawaai door een motorcross vind ik acceptabel.
dossiers
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
In Giethoorn wordt al jaren gediscussieerd over een gezamenlijke schooll...
Door de ogen van... André Lampe

De karaktervolle rijschoolhouder

Door André Lampe op maandag 14 mei 2018 12:40
  • ignore touch

    © Eigen foto

mail pinterest

Ik heb hem op facebook al eens bewierookt om zijn sportbeleving en dat doe ik hier graag nog eens over.

Omdat hij achteraf gezien wekelijks iets aan mij liet zien wat je nodig hebt als mens in de sport maar ook in het gewone leven om tot succes te komen, namelijk: een gezonde dosis karakter.

Het besef kwam bij mij pas nadat ik gestopt was met voetballen maar ik doe er nu in het dagelijkse leven nog steeds mijn voordeel mee. Als hij vroeger tijdens een wedstrijd mij weer eens toeschreeuwde (‘kom op nou Lampie, toon eens wat karakter’), antwoordde ik steevast: ‘Daar moet ik het niet van hebben.’ Maar ik durf nu te stellen dat hij gelijk had.

Tot en soms over de grens

Huidig rijschoolhouder en voormalig postbode Bert Veen met wie ik mijn hele jeugd heb gevoetbald, ging wekelijks voorop in de strijd en ging altijd tot - en soms over de grens - om te winnen. Veen was geen groot technicus en verre van verfijnd, maar compenseerde dat met dosis inzet en karakter waar je U tegen zei. In de beginjaren wonnen we op voetballend vermogen alles en Bert hobbelde eigenlijk onzichtbaar mee.

Maar na een paar promoties kwam de klad erin. En toen stond hij op en maakte het verschil in het elftal. Bert had als enige door dat er soms andere dingen gevraagd werden dan alleen mooi willen voetballen om tot resultaat te komen.

Als een bulldozer

Johan Neeskens was zijn idool en Veen was voornemens om zichzelf dezelfde speelstijl toe te meten. Maar hij stond later ook vaak in de spits en ook daar kwam hij tot volle wasdom. Bert ging als een echte bulldozer door muren heen. Vooral koppend was onze targetman heel sterk en zijn slidings waren fenomenaal. In de hogere klassen moesten we vaak strijden om degradatie te voorkomen en ik durf te stellen dat door de inzet van ons geheime wapen wij dat onheil elk seizoen wisten te ontlopen.

Bert Veen was en is buiten het voetbalveld een zeer amicaal en sociaal mens, altijd goedgemutst en als ik hem hedendaags tegenkom in zijn lesauto dan zwaait hij altijd uitbundig en geeft daarbij lachend een klap op de claxon als toegift.

Karakter

De belangrijkste les die Bert Veen mij geleerd heeft is: als talent geen karakter toont, zal karakter altijd winnen van talent. Hedendaags als het eens tegenzit denk ik vaak bij mijzelf... ‘kom op Lampie, toon karakter.’ En onbewust dwalen mijn gedachten dan altijd automatisch even af naar die karaktervolle rijschoolhouder...

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.