abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Door de ogen van... André Lampe

We were born to run...

Door André Lampe op maandag 2 juli 2018 14:54
  • ignore touch

    © Martijn Bijzitter

mail pinterest

Het is alweer meer dan een week geleden, maar ik wou er toch nog even op terugkomen omdat het een prachtig evenement is, de StoneCityRun.

Voordat de kidsrun van één mijl begon was ik al samen met dochterlief aanwezig bij de start. Ik kreeg nog bij toeval de kans om met Burgemeester Rob Bats te praten voordat hij het startschot moest lossen.

Eerste indruk: een leuke, amicale man, die heel sociaal mijn dochter ook nog even in het gesprek betrok. Verder complimenteerde ik onze burgervader nog met zijn gedegen toespraak tijdens de installatie van de gemeenteraad. Vooral de uitspraak ‘je zit hier niet voor jezelf, maar voor een ander’ vond ik pakkend mooi. Ik wenste hem verder succes in zijn functie en een prettige avond toe. Want mensen met een pistool in de hand kun je beter maar te vriend houden, ook al was het in dit geval slechts een startpistool.

Eigenlijk was ik onder lichte dwang van mijn dochter al zo vroeg aanwezig bij dit loopspektakel. Die wilde haar vriendinnetje Tatum Rozendal aanmoedigen. Tatum is de roadrunner c.q. Dafne Schippers van Zuidveen en maakte haar reputatie volledig waar door als eerste te finishen bij de meisjes op de mijl. Zowaar een knappe prestatie en dit alles onder het oog van haar hele familie in wiens gezelschap wij vertoefden.

Ik zag haar trotse vader Christiaan denken: ‘ik wou dat mijn duiven net zo snel waren als mijn dochter’. Mooi en gezellig volk, de familie Rozendal, mijn dochter is daar altijd meer dan welkom. Waarvoor hulde. De hele avond ben ik aan de finishlijn blijven staan en je ziet van alles voorbij komen. En soms kijk je met verbazing of ziet opmerkelijke dingen… Kale mannen met een haarband, dat went nooit. Ik zag tot mijn verbazing Ronald Vrielink met steunkousen lopen. Linda van den Heuvel kwam het mooist zwoegend over de finishlijn, inclusief vuurrood hoofd.

Wederhelft en voetbalcoach Peter Pot kan nu nooit meer zeggen: ‘Mijn Linda moet het niet hebben van haar loopvermogen’ om het maar in trainerstaal te verwoorden. Wethouder Bram Harmsma heeft inhoud zat, zo blijkt nu na de run. Dat biedt perspectief voor de toekomst! Voor de rest, bekend en minder bekend Steenwijk liep mee. Velen op karakter, wedstrijdlopers op souplesse en anderen met de tong op de schoenen. Maar laat één ding duidelijk zijn: het zijn wel allemaal winnaars, hoe je ook over de meet komt. Ik neem er mijn petje voor af hoor.

Je voelt je toch een beetje slapjanus als je generatiegenoten ziet lopen en je staat zelf aan de kant te kijken. Op weg naar huis dacht ik nog wel even, eigenlijk had na afloop Bruce Springsteen uit de luidsprekers moeten galmen: Baby we were born to run...