abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Motorcross
Crossende motoren produceren veel lawaai. Dat bleek onlangs weer in Steenwijkerland, waar de motoren tot in het Kornputkwartier te horen waren. In Staphorst vechten omwonenden van een crossbaan vanwege de overlast de omgevingsvergunning voor de rechter aan. Onze stelling: Een keer per maand lawaai door een motorcross vind ik acceptabel.
dossiers
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
In Giethoorn wordt al jaren gediscussieerd over een gezamenlijke schooll...
Door de ogen van... André Lampe

Wordt de fontein op de Markt een koude douche?

Door André Lampe op maandag 8 oktober 2018 13:34
  • ignore touch

    © Wilbert Bijzitter

mail pinterest

Toen de PvdA-fractie enkele weken geleden de vraag aan het college van Steenwijkerland stelde of de kosten van de reconstructie van de Markt wel binnen de perken zouden blijven, was mijn eerste gedachte: ‘Eigenlijk zit het antwoord al in de vraag opgesloten...’

Begroten van een project door een gemeente. Het gaat nog wel eens over het beschikbare budget heen. En ja hoor... vorige week trad wethouder Harmsma - weliswaar schoorvoetend - al naar buiten met het nieuws dat de kosten hoger uit gaan vallen. Het gaat naar de laatste bijstelling een ton over de begroting heen. Maar dan blijft de kwaliteit gegarandeerd, zegt Harmsma als doekje voor het bloeden. En de wethouder hoopt nu maar dat de raad hiermee akkoord gaat.

Geld in Steenwijk gepompt

‘Oei...’ was mijn gedachte. Dit is natuurlijk weer koren op de molen voor de sceptici over dit hele project. De rapen zullen weer gaar zijn. De bevolking zal zijn gal weer spuwen op straat en vooral via social media en dat bleek ook weer overduidelijk het geval te zijn. De mensen, die in buitengebieden wonen, zeggen al jaren dat er alleen maar geld in Steenwijk wordt gepompt. Dat is wat overdreven, maar zo leeft de gedachte daar wel.

Aversie

Deze overschrijding geeft weer een voedingsbodem en bevestiging voor de buitenlui en dan moet alles wat Steenwijks is het weer zwaar ontgelden, inclusief de inwoners. Ik ervaar het zelf ook als ik mij in de buitengebieden begeef. Natuurlijk je moet het met een korreltje zout nemen en ik wil niet generaliseren, maar ervaar wel tegen Steenwijk en de Steenwijkers is lichte en bij enkelen zware aversie voelbaar. Ben ik op familiebezoek in Vollenhove en hun buurman Kees Klappe krijgt mij in het vizier, dan betrekt zijn gezicht en zegt hij steevast: ‘Wat mut die vieze Steenwieker hier…’ Het is verder een beste man hoor, die Kees, maar niet erg diplomatiek.

Operatie Market Square

In Oldemarkt orakelt men hedendaags nog steeds: IJsselham had IJsselham moeten blijven! We zijn geannexeerd door hersenlozen. Moet je voetballen in Sint Jansklooster dan roept men: ‘Pak an, die gallige rot-Steenwiekers.’ En in Giethoorn beet men mij eens toe: ‘De gracht in met die Steenwieker.’ De naastenliefde is soms ver te zoeken, maar ach, wij Steenwijkers kunnen wel tegen een stootje. Ook mijn stadgenoten volgen operatie Market Square kritisch en met argusogen en het houdt de gemoederen overduidelijk bezig.

Koude douche?

Persoonlijk hoop ik maar dat het alle sores en financiële rompslomp waard is. Het kan er nooit minder van worden, zo mooi ingericht was de Markt nou ook weer niet. Je kan er weinig aan verprutsen. Je kan er wel veel aan verspillen volgens de tegenstanders van dit project, namelijk een hele bak met geld. Laten we hopen dat het geld welbesteed is aan dit project, anders kan die fontein wel eens een hele koude douche blijken te zijn... 

REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
18 Okt 2018 16:54
Ronald Coule
marked garden, a bridge too far.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.