abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Door de ogen van... André Lampe

College on tour

Door André Lampe op Monday 28 January 2019 14:22
  • ignore touch

    Het college van burgemeester en wethouders. Staand van links naar rechts: gemeentesecretaris Judith de Groot, wethouder Tiny Bijl, wethouder Marcel Scheringa, wethouder Trijn Jongman. Zittend: links burgemeester Rob Bats, rechts wethouder Bram Harmsma. © Gemeente Steenwijkerland

mail pinterest

Allemachtig, het is me nogal wat, dacht ik bij het lezen van het collegeplan. De ambitiekaarten zijn geschud, de doelstellingen helder en dat alles onder de slogan ‘De burger op 1’. Het is teveel van het goede om alle speerpunten hier te benoemen, maar het college zet hoog in.

Tevens gaan burgemeester en wethouders on tour, elke maand gaan ze ergens in de gemeente vergaderen, te beginnen in Kuinre. Benaderbaar, dat wil het college zijn en daar horen zelfs keukentafelgesprekken bij, orakelt het college blijmoedig.

Dan kan het zomaar zijn dat Tiny Bijl zonder botte of strijdbijl maar met met een luisterend oor bij u op de koffie komt om uw zorgen en ideeën aan te horen. Of dat de deurbel gaat, u open doet en in eerste instantie denkt: ‘Ach, leuk. De kinderpostzegelactie is weer begonnen, maar dat bij nader inzien niemand minder dan onze jonge dartele maar zeer gedreven wethouder Bram Harmsma op de stoep staat. Gewapend met ambitiekaart en die graag even met u wil brainstormen hoe het beter en anders kan. Misschien loopt u in de dorpsstraat Marcel Scheringa tegen het lijf, die oprecht de vraag stelt: Wat kan ik voor u betekenen. Of als u liever een stukje wilt wandelen met Trijn Jongman en uw hedendaagse visie op Steenwijkerland met haar wilt delen... Geen probleem. Het kan allemaal tijdens de collegetour.

Lief lachen

Als bij ons in huize Lampe de deurbel zou gaan en er zou iemand van het college staan, dan hopen we maar dat het onze persoonlijke favoriet is, namelijk burgemeester Rob Bats. Dochterlief en ondergetekende vinden hem op één of andere manier grappig en zijn fan van Bats. Ik snap natuurlijk ook wel: het gaat om de inhoud en gelukkig bezit onze burgemeester die inhoud ook zeer zeker. Ik hoor hem ook graag spreken, maar hij heeft iets over zich wat wij hier in huis leuk vinden. Als wij foto's van het opperhoofd van Steenwijkerland zien tijdens het doorbladeren van de krant, zegt mijn dochter steevast: ‘De burgemeester lacht heel lief’.

Innemende lach

Wij snappen waar mevrouw Bats voor gevallen is. Als hij een speech afsteekt, gaat de bril nog wel eens voor op de neus, wat iets minder fotogeniek is, maar kijk de foto's er maar op na: Bats lacht leuk, de oogjes wat toegeknepen en een glimlach van oor tot oor. Zelfs als hij zoals recentelijk in een dierenasiel met katten op de foto moet, waar hij toch zwaar allergisch voor is, kijkt hij guitig. En op de groepsfoto van het college in de OSC van vorige week maandag steelt Bats ook weer de show. Gehurkt als een voetballer met mooie innemende lach.

Spreek uit!

Wij gunnen hem en zijn wethouders succes. En hoe dit collegeplan ook uitpakt in de praktijk, tegen de mensen uit de buitengebieden zou ik zeggen: Dit is uw kans, gaat dat zien! Bats en consorten komen naar u toe de komende tijd. Ontvang ze met open armen, spreek u uit, wees kritisch, deel uw zorgen en kom met ideeën! Dan kan het collegeplan met bijbehorende ambitiekaarten achteraf gezien misschien goud waard blijken te zijn, net als de lach van burgemeester Rob Bats...