abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Mag basisschool ’t PuzzelsTuk in Tuk blijven of moet ze verhuizen naar...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Ook in Steenwijkerland zijn op 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.
Ondernemen in Meppel: Lomme van der Veer

De schijn van vertegenwoordiging

Door Lomme Van der Veer op vrijdag 21 april 2017 11:00
  • ignore touch

    Kunst © Aangeleverde foto

mail pinterest

Weken was er bijna niemand in de galerie geweest. Diegenen die nog kwamen kijken, behandelden de galerie als een museum en de galeriehoudster Nancy als een sympathieke suppoost.

De gedachte aan ‘daadwerkelijk een schilderij kopen’ had de kunstliefhebber kennelijk geheel verlaten. Tot vandaag.

Een echtpaar kwam voor de tweede keer kijken naar een groot werk. Nancy had aangeboden om het bij het echtpaar op te hangen. Daarna hoefden ze pas te beslissen. Later die dag kwam er een man de galerie binnen die aangaf te handelen namens de bekende kunstverzamelaar Ten Hove. Hij gaf onmiddellijk blijk van interesse in hetzelfde schilderij. Drie maanden had het er gehangen zonder dat iemand er naar om had gekeken, en nu dit. 

Vrij snel kwamen ze gezamenlijk tot de conclusie dat dit werk eigenlijk in de verzameling van Ten Hove niet mocht ontbreken. Nancy haalde een fles champagne tevoorschijn en dacht ondertussen koortsachtig na over het echtpaar en haar standaard koopovereenkomst. Hoe moest dat verder? De man vond het allemaal niet zo ingewikkeld. Sierlijk tekende hij namens zijn opdrachtgever en liet zich nog eens bijschenken. 

Veel later, toen de man al lang weg was en de champagne uitgewerkt, begon bij Nancy iets zorgelijks te knagen. Ze zocht het opgegeven adres op. Ze besloot de kunstverzamelaar te bellen om hem te feliciteren en zo tegelijk dat knagen te sussen.

Ten Hove liet Nancy eerst uitpraten en zei toen: ‘Mevrouw ik ben een kunstliefhebber. Denkt u werkelijk dat ik een ander voor mij een schilderij laat kopen? Dat doe ik toch echt zelf.’ Nancy probeerde het nog dunnetjes: ‘Maar die man heeft de schijn gewekt namens u te handelen.’

Ten Hove zei dat dat wel mogelijk was. ‘Maar ik heb die schijn niet gewekt, dus ik ben niet gebonden.’ Ineens had ze niet de kunstverzamelaar, maar de jurist Ten Hove aan de lijn. ‘Ga maar verhaal halen bij die man.’ 

Nancy besefte net dat ze van die man helemaal geen gegevens had, toen de telefoon ging. Het echtpaar belde om te vertellen dat ze nog eens de muur hadden opgemeten. Het schilderij was eigenlijk toch te groot. 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.