abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Ondernemen in Meppel: Olaf ten Hoopen

Foutje bedankt

Door Olaf Ten Hoopen op vrijdag 13 april 2018 11:00
  • ignore touch

    Winkelpand te huur. © BRU / Lisette Ruzius

mail pinterest

Tijdens de bouw van het Amsterdamse Victoria Hotel, rond 1890, slaagde men er niet in om een akkoord te bereiken over de aankoop van twee huizen die ten behoeve van de bouw gesloopt moesten worden.

Daarom werd er om die beide huizen heen gebouwd en vindt men nu in de gevel nog steeds twee huisjes terug die daar eigenlijk niet horen.

Fiscaal verkeerd geplaatst

Deze situatie doet denken aan een bekend fiscaal probleem. Ook wij zien, fiscaal gezien, namelijk met enige regelmaat panden op plaatsen waar ze eigenlijk niet horen. Denk daarbij met name aan panden die op de balans van een onderneming staan vermeld, maar die eigenlijk privébezit zijn van de ondernemer. In de praktijk speelt dit probleem vooral bij zogenaamde woon-winkelpanden. Beneden bevindt zich de onderneming en daarboven een woning die niet wordt gebruikt voor de onderneming.

Ten onrechte op de balans

Het woondeel blijkt vooral (vaak al jarenlang) ten onrechte op de balans te staan als de ondernemer daar altijd zelf heeft gewoond. Op enig moment moet het woondeel dus terug naar privé, wat tot een probleem leidt omdat de waarde van het pand veelal hoger is dan de boekwaarde. En over deze meerwaarde moet inkomstenbelasting worden afgerekend.

Gelukkig biedt de fiscale rechtspraak hiervoor een tegemoetkoming. De door de Hoge Raad ontwikkelde Foutenleer eist dat dit soort fouten uit het verleden worden hersteld. Dit betekent enerzijds dat ten onrechte genoten afschrijvingen worden teruggenomen en anderzijds dat een gerealiseerde waardestijging buiten de belastingheffing kan blijven. Vooral dat laatste leidt regelmatig tot een prettige meevaller.