abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
Ondernemen in Meppel: Olaf ten Hoopen

Hitteplan

Door Olaf Ten Hoopen op vrijdag 3 augustus 2018 11:00
  • ignore touch

    30 graden. © BUN/ Michiel Kolle

mail pinterest

Uit onderzoek blijkt dat na de zomervakantie sprake is van een piek in het aantal echtscheidingen. Niet ondenkbaar dus dat u op dit moment net drie weken vol opgekropte ergernis en frustratie in een caravan achter de rug hebt.

Voor u overgaat tot aanvraag van de echtscheidingsformulieren is het wel goed u te realiseren dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de afwikkeling van de scheiding lang niet altijd tot tevredenheid stemt.

Dat heeft er alles mee te maken dat een echtscheiding aanzienlijk meer is dan een emotionele beslissing. Net als het aangaan van een huwelijk heeft een scheiding immers aanzienlijke gevolgen voor uw inkomens- en vermogenspositie. Op dat vlak komen mensen regelmatig voor verrassingen te staan.

Vooral van ouders ontvangen erfenissen en schenkingen vertroebelen het zicht. Vaak wordt daarbij namelijk bedongen dat ‘de koude kant’ hier nooit enige aanspraak op maakt en dat heeft gevolgen indien zo’n schenking bijvoorbeeld wordt gebruikt om de hypotheek op de gezamenlijke woning af te lossen. U kunt er dan zo maar mee te maken krijgen dat de waardestijging van uw gezamenlijke woning voor een aanzienlijk groter deel toekomt aan u echtgenoot dan aan u. 

Voor huwelijken die zijn gesloten vanaf 1 januari 2018 is deze problematiek extra urgent. Met ingang van dit jaar is het oude vertrouwde systeem van de algehele gemeenschap van goederen namelijk vervangen door een systeem waarbij echtgenoten naast het gezamenlijke vermogen ook allebei een eigen potje hebben. En omdat gedurende het huwelijk vanuit die verschillende potjes over en weer allerlei betalingen plaatsvinden, wordt het erg lastig zijn om bij het einde van het huwelijk vast te stellen wat en hoeveel er in ieder potje zit. Meer dan ooit is het dan ook van belang om uw privé-administratie op orde te hebben. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door bij het opstellen van uw gezamenlijke aangiften inkomstenbelasting in beeld te brengen wat van u is, wat van uw echtgenoot is en wat gezamenlijk is.

Een dergelijke administratie verschaft u inzicht en kan alleen daarom al bijdragen aan een soepele afwikkeling van een onverhoopte echtscheiding. Tot die tijd adviseer ik u om oververhitting van de caravan toch vooral over te laten aan de stralende zon.

Fijne vakantie!