abonneer nu
TestRitten

Skoda waardeert de ruimte van de Octavia op

Geplaatst op woensdag 19 april 2017 15:08
  • © Skoda

  • © Skoda

  • © Skoda

pinterestmail

De Octavia is het succesnummer in de Skoda-range. Meer dan vierhonderdduizend exemplaren worden er jaarlijks van verkocht. De Combi is zelfs de meest verkochte stationwagon in Europa. De facelift omvat enkele uiterlijke aanpassingen.

Ook is de techniek verfijnd en dat allemaal om de positie van het model verder te versterken.De Octavia krijgt niet alleen een nieuw ontworpen front en achterzijde mee, maar ook tal van aantrekkelijke opties, waaronder Full led-koplampen. Evenals bij zijn voorganger ontbreekt het niet aan ruimte, functionaliteit, veiligheid en comfort. Met een instapprijs van 22.790 euro is het een goed voorbeeld van een prima prijs-kwaliteit-verhouding. Het betreft de Octavia 1.0 Greentech Active Hatchback. De Combi is er vanaf 23.690 euro.

Fors

De Octavia is met een lengte van 4,67 meter een hele forse auto. Hij staat op hetzelfde platform als de Seat Leon en de Volkswagen Golf. Het ‘toeval’ wil dat ook die onlangs een lichte retouche ondergingen. Nemen we het front van de Octavia in ogenschouw dan valt de grotere grille op. De koplampen zijn elk verdeeld in twee afzonderlijke eenheden. Verder zijn de voor- en achterbumper aangepast wat zich uit in een marginaal toegenomen lengte van de auto. In de achterlichten schuilen, afhankelijk van de uitvoering, twee vormen van led-techniek. Vanzelfsprekend zijn de veranderingen van toepassing op de Hatchback en de Combi.

Ruimte

Steeds wanneer je in een Octavia achter het stuur kruipt of wanneer je als passagier aansluit, verrast de binnenruimte. Vooral achterin is er een zee aan ruimte. Die is er ook in het bagagecompartiment. In de Hatchack is minimaal 590 liter beschikbaar en in de Combi twintig liter meer. In de weer met het meubilair leidt naar 1.740 liter aan ruimte. Skoda is ook meester als het gaat over handige toepassingen. Een ijskrabber in het tankklepje en een zaklampje in het bagagecompartiment van de Combi zijn daarvan voorbeelden. Nu heeft Skoda in de middenconsole de fleshouder tegen het licht gehouden. Een flesje daarin klemt zo stevig, dat het met een hand kan worden geopend. Verder is het interieur opgebouwd uit keurige materialen en hier en daar wordt het verfijnd met onder meer chroom- en metaalaccenten.

Rijden

Iets meer spoorbreedte aan de achterzijde moet de stabiliteit ten goede komen. Maar wat betreft het rijden is er niet veel veranderd. De Octavia was en is ook na de facelift een heerlijk rijdende middenklasser. Een, waarin comfort en sportiviteit, zeker bij de wat krachtigere motoren, elkaar aanvullen. Uiteraard voldoen de sterkere versie aan de verwachtingen maar ook de eenliter instapper laat weinig te wensen over, zowel voor gezin als voor de zakenman. In de duurdere versies kan het onderstel op persoonlijke wensen worden afgestemd.

Uitvoeringen

Active, Ambition en Style zijn de uitvoeringen waarbij de twee laatstgenoemde versies gecombineerd worden met ‘Business’. Op motorengebied is er keuze te over. Het aanbod benzine- en dieselmotoren heeft enkele veranderingen ondergaan. De driecilinder 1.0 liter TSI (115 pk) vervangt in ons land de 1.2-liter TSI. De 1.0 sprint binnen tien seconden van 0 naar 100 km/u. Met een beetje trappen is de topsnelheid 203 km/u. Interessanter is de 1.4 TSI, goed voor 150 pk en een koppel van 250 Nm. Een zeshandbak of een zeventraps automaat is de keuze wat betreft de versnellingsbak. De sterkste Octavia heeft onder de motorkap een 1.8 liter TSI, goed voor 180 pk. Dieselen kan met de 1.6 en 2.0 liter TDI (116 pk en 150 pk).

Prijzen

De 1.4 liter TSI is twee mille duurder dan de 1.0 TSI. De 1.6 TDI is er vanaf 27.590 euro. Een Combi kost negenhonderd euro meer dan de Hatchback.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.