abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Watertappunt
Tijdens de koningsspelen op vrijdag 12 april konden basisscholen tappunten voor water winnen. Die binnenwatertappunten worden beschikbaar gesteld door de 10 drinkwaterbedrijven van Nederland. Met de binnenwatertap hoeven leerlingen geen gebruik meer te maken van het toilet om hun bidons of navulbare flesjes te vullen met kraanwater. Onze stelling: Elke school moet zorgen voor een watertappunt om het drinken van kraanwater te bevorderen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Regio

Zomerzinnen gaat grens over

Geplaatst op vrijdag 12 april 2019 08:22
  • De nieuwe ambassadeur van Zomerzinnen Mathijs Ligt uit Diever samen met festivalprogrammeur Annette Timmer. © Wim Dooren

pinterestmail

Dwingeloo - Zomerzinnen is in 2007 als literair midzomerfestival begonnen: laagdrempelig, gezellig, met cultuur op niveau, georganiseerd door Biblionet Drenthe in samenwerking met alle literaire organisaties en veel vrijwilligers. In de loop der jaren is het festival gegroeid en op verschillende plaatsen in Drenthe gehouden. Zomerzinnen keerde vorig jaar definitief terug in Dwingeloo.

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma opent op 22 juni om 15.00 uur het festival. In de zalen van Hotel & Restaurant Wesseling en Grand Café de Brink, in de Sint Nicolaaskerk, het koetshuis en een grote tent worden daarna lezingen en interviews gegeven. Dit jaar door onder meer Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, Suzanna Jansen, Vonne van der Meer, Marcel Möring, Erna Sassen, Rosita Steenbeek, Bert Wagendorp, Levi Weemoedt, Jeroen Zijlstra en Tjitske Jansen. Gerdien Verschoor wordt geïnterviewd over Het meisje en de geleerde, kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts. Heel toepasselijk in dit Rembrandt-jaar. Voor veel mensen een kennismaking met de schrijfster én met de nieuwe directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In juli volgt ze Dirk Mulder op. Verder maakte festivalprogrammeur Annette Timmer woensdag bekend dat er ook een bundel met in het Duits en Engels vertaalde gedichten van Erik Harteveld gepresenteerd wordt.

Interview

Meer dan dertig landelijk en regionaal bekende schrijvers, dichters en muzikanten zijn er tijdens de 13e editie te bewonderen. Leden van Drentse Literatuurclubs en bibliotheken krijgen behalve korting op de toegangsprijs een exclusief interview met Tessa de Loo. Zij komt speciaal voor Zomerzinnen in juni uit Portugal, waar ze al een kwart eeuw woont. Aanleiding is haar boek De tweeling - achter de schermen, het verhaal van een wereldwijde bestseller.

Muzikaal feest

Het festival Zomerzinnen is ook muzikaal een feest. Zo komt Frank Groothof op 22 juni met een ode aan het oeuvre van Harry Bannink, maken Bert Hadders en Ottto Groote een muzikale reis de grens over en de geschiedenis in en brengt Erik van Muiswinkel het programma ‘Buigt Allen Mee Voor Drs. P!

Nieuwe ambassadeur van Zomerzinnen is Matijs Lips. De 33-jarige inwoner van Diever geeft les aan het Dr. Nassau College in Beilen en werd vorig jaar uitgeroepen tot beste docent Nederlands. Zijn leerlingen strijden op het festival om de Taaltrofee en interviewen Erna Sassen over haar boek ‘Er is geen vorm waarin ik pas’.

Het festivalterrein van Zomerzinnen op de Brink is gratis te bezoeken. Voor de lezingen en optredens wordt entree gevraagd. De kaartverkoop start op 1 mei.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.