abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Watertappunt
Tijdens de koningsspelen op vrijdag 12 april konden basisscholen tappunten voor water winnen. Die binnenwatertappunten worden beschikbaar gesteld door de 10 drinkwaterbedrijven van Nederland. Met de binnenwatertap hoeven leerlingen geen gebruik meer te maken van het toilet om hun bidons of navulbare flesjes te vullen met kraanwater. Onze stelling: Elke school moet zorgen voor een watertappunt om het drinken van kraanwater te bevorderen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Regio

Hart van Diever klopt en vervangt Dingspilhuus

Geplaatst op maandag 15 april 2019 12:08
 • Oud-topvolleybalsters en oud-leerlingen van Stad en Esch Diever Renate en Riëtte Fledderus openden vrijdag de nieuwbouw bij hun oude school. © Gerrit Boer

pinterestmail

Diever - Het dorp Diever heeft eindelijk zijn nieuwe multifunctionele accommodatie. Het vrijdag geopende Hart van Diever vervangt het sterk verouderde Dingspilhuus.

Het nieuwe dorpshuis werd geopend door oud-topvolleybalsters Riëtte en Renate Fledderus. De inwoonsters van Dwingeloo zijn oud-leerlingen van scholengemeenschap Stad en Esch. Zij onthulden een prachtig hart aan de buitenmuur van het gebouw met daarop de naam Hart van Diever. Het nieuwe dorpshuis van Diever is bij die school gesitueerd.

Meer dan twintig jaar is er gesproken over de vervanging van het Dingspilhuus in Diever. Vele (ver)nieuwbouwplannen kwamen voorbij, maar telkens was er weer een andere kink in de kabel. Tot vorig jaar toen de gemeenteraad de knoop doorhakte en ja zei tegen een plan waarin de gemeente en scholengemeenschap samen optrokken in een (ver)nieuwbouwplan bij de school aan de Westeres. Dat het plan uiteindelijk bijna een half miljoen euro meer kostte dan de geplande 1,2 miljoen euro, nam de gemeenteraad daarbij voor lief.

Ondersteunen

Bij de school is een nieuwe sportzaal met een sportvloeroppervlakte van bijna 500 vierkante meter gebouwd. De oude sportzaal van de school is omgebouwd tot theaterzaal. Vele verenigingen uit het dorp vinden onderdak in de nieuwe accommodatie.

 • gallerij afbeelding

  Het hele weekeinde kon er gesport worden in de nieuwe sportzaal. © Gerrit Boer

Locatieleider Jaap Schipper van Stad en Esch Diever is blij. ‘Voor de school is het natuurlijk geweldig dat alle verenigingen nu bij elkaar zitten. We helpen en ondersteunen elkaar. Dat is goed voor de school en mooi voor het dorp.’

Eindeloos

De lange tijd die Diever heeft moeten wachten op de nieuwe locatie werd vrijdag nauwelijks benoemd. Burgemeester Rikus Jager zinspeelde er even op. Hij zei dat het ‘misschien zelfs wel goed’ was geweest dat de aanlooptijd schier eindeloos was. ‘Nu heeft echt iedereen zijn steentje kunnen bijdragen.’ Jager wees erop dat Diever na het openlucht- en het Globetheater nu zowaar een derde toneelzaal heeft. ‘In welk ander dorp vind je zoiets?’

Diever vierde de ingebruikname van de multifunctionele accommodatie met drie dagen feest. De inwoners van het dorp zijn blij dat alles achter de rug is.

Tijdens het openingsweekend werd ook de sportprijs Westerveld 2019 uitgereikt. Er waren drie categorieën sportprijzen te verdelen: Talent, Aanmoediging en Bijzondere Ondersteuning. Kimberley de Lang, Nederlands Kampioen shorttrack is winnaar van Sportprijs Westerveld Talent. Jantje Oosterveld is winnaar van Sportprijs Westerveld Aanmoediging. Jantje doet wekelijks mee aan de beweegtuin in Dwingeloo en met de wandelgroep Dwingelloopt. De Sportprijs Westerveld Bijzondere Ondersteuning is uitgereikt aan Tiny Sander. Tiny geeft bijzondere ondersteuning aan diverse werkgroepen en organisaties. Hij zet zich in voor alle inwoners in Vledder e.o. en zorgt hierdoor mede voor dat mensen mee kunnen (blijven) doen.

In het kader van Community of Sports, een Europese prijs die de provincie Drenthe heeft gewonnen, was er voorafgaand aan de uitreiking een spectaculaire openingsact door Rick Koekoek. Rick is MTB-er/ BMX-er en heeft een nummer twee notering op de trail wereldranglijst. Ook is hij bekend van zijn vermelding in het Guiness Book of World Records.

 • gallerij afbeelding

  © Marius Visser

 • gallerij afbeelding

  Rick Koekoek gaf een spectaculaire openingsact. © Marius Visser

 • gallerij afbeelding

  Een vuurwerkshow ter ere van de opening van Hart van Diever. © Marius Visser

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.