abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Regio

Criminele drugsbende staat voor de rechter

Geplaatst op dinsdag 15 maart 2016 14:35
  • © NDC Mediagroep

pinterestmail

Meppel / Dronten / Emmen - In het onderzoek naar internationale drugshandel door een criminele groepering met leden uit onder meer Meppel zitten nog vijf verdachten vast. Zij komen vandaag voor tijdens een pro forma zitting in de rechtbank in Assen.

Zij worden verdacht van handel in harddrugs, het witwassen van geld en deelnemen aan een criminele organisatie en wapenhandel.

Ondermijningsonderzoek

Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlast in onder meer Meppel. Politie Noord-Nederland startte in 2014 een onderzoek en stuitte daarbij op een grootschalige drugshandel in Noord-Nederland. Het Ondermijningsteam Noord-Nederland nam vervolgens het onderzoek over en kon na diepgaand onderzoek vaststellen dat een criminele groepering vanuit Meppel de import voorbereidde van een partij cocaïne uit Zuid-Amerika bestemd voor Noord-Nederland.

Daarnaast zou de groep zich bezighouden met export van cocaïne naar Duitsland en Zweden. In het onderzoek is vastgesteld dat eerder cocaïne was geïmporteerd via de haven van Antwerpen in november 2014 en maart 2015; in totaal betrof het hier zestig kilo cocaïne. Ook werd duidelijk dat vuurwapens waren aangeschaft. Een schietincident binnen de eigen groepering leidde tot een versnelde aanhouding van de groep in september 2015.

Vervolgonderzoek

Uit de inbeslaggenomen administratie kwamen meerdere tussenhandelaren in cocaïne naar voren. Naar deze groepering doet de politie onderzoek en heeft inmiddels twee verdachten, 32 en 34 jaar oud en afkomstig uit Emmen, aangehouden. Zij zitten in voorlopige hechtenis. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Van september tot en met november 2015 werden in dit onderzoek negen verdachten aangehouden op verdenking van handel in harddrugs, het witwassen van geld en/of lidmaatschap van een criminele organisatie en wapenhandel. Vijf van hen zitten nog in voorlopige hechtenis.

Het gaat om drie mannen uit Meppel in de leeftijd van 26, 31 en 32, een 52-jarige man uit Almere en een 42-jarige man uit Dronten. Een 32-jarige man uit Meppel en een 23-jarige vrouw uit Meppel zijn geschorst uit de voorlopige hechtenis maar zijn wel verdachte. De twee mannen uit Zuidwolde zijn na verhoor heengezonden. Zij worden niet meer als verdachte aangemerkt.

Automatische vuurwapens

Bij de doorzoekingen zijn zes vuurwapens waaronder automatische vuurwapens, een grote hoeveelheid munitie en een hoeveelheid harddrugs in beslag genomen. Daarnaast is geld en zijn financiële en administratieve papieren en computerapparatuur in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op drie auto’s, een motor en een quad. Het handelen van politie en Openbaar Ministerie is onder andere gericht op het afpakken van crimineel verkregen vermogen.

Lees ook: Drugsbende uit Meppel wilde 400 kilo cocaïne invoeren

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.