abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Regio

Rechtbank laat opnieuw lid Meppeler drugsbende vrij

Geplaatst op vrijdag 2 september 2016 16:09
  • © NDC Mediagroep

pinterestmail

Meppel – De rechtbank in Assen heeft opnieuw een verdachte van de drugsbende in Meppel op vrije voeten gesteld. Een 43-jarige man uit Dronten mag het proces op voorwaarden in vrijheid afwachten.

Een 33-jarige man uit Meppel, een 27-jarige inwoner van Broekhuizen en een 32-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats blijven voorlopig in hun cel zitten. Dit heeft de rechtbank vrijdag beslist.

TCI-chef

Ook willen de rechters dat er nog diverse getuigen worden gehoord. Een van deze getuigen is de chef van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). De advocaat van een van de hoofdverdachten suggereerde eerder tijdens een zitting dat de 27-jarige verdachte uit Broekhuizen als informant voor de politie werkte. De man legde na zijn aanhouding 38 gedetailleerde verklaringen af over de medeverdachten, vertelden waar de wapens (waaronder uzi’s en kalasjnikov) verstopt lagen en hoe de drugslijnen liepen. Hij gaf ook inzicht in de administratie van klanten, die hij beheerde. De rechters willen horen hoe de TCI-infomatie tot stand is gekomen en hoe die verder verliep.

Importbedrijf

De man uit Dronten, die vandaag door de rechtbank op vrije voeten is gesteld, had vanaf 2013 een bedrijf dat zich richtte op import van bananen uit Zuid-Amerika. Volgens het OM werd dit bedrijf gebruikt als dekmantel. 

De drugsbende van Meppel werd vorig jaar in september opgerold na anonieme klachten en meldingen over een drugspand in Meppel. Elf verdachten werden opgepakt. Het openbaar ministerie verdenkt de bende van het importeren van in totaal 88  kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika. De laatste lading drugs was verstopt in een partij kokosnoten en werd via België verscheept naar Nederland. De bende was juist bezig met het voorbereiden van een nieuwe zending van maar liefst vierhonderd kilo cocaïne. De politie greep voortijdig in.

Op 22 november wordt opnieuw een niet inhoudelijke zitting gehouden.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.