abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Regio

Rechtbank laat verdachte Meppeler drugsbende vrij

Geplaatst op dinsdag 22 november 2016 17:59
  • © Eigen foto

pinterestmail

Meppel - Een 27-jarige man uit Meppel, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een grote drugszaak, is door het gerechtshof vrijgelaten. Dat bleek dinsdag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Assen.

Zeven mannen en een vrouw uit Meppel, Almere en Dronten worden verdacht van grootschalige handel in cocaïne en speed in 2014 en 2015. Vijf medeverdachten werden al eerder vrijgelaten.

Drugs uit Zuid-Amerika

Ze zouden tientallen kilo's harddrugs uit Zuid-Amerika hebben laten komen en hebben verhandeld naar in Duitsland en Zweden. Ook worden ze verdacht van de handel in speed en bezit van zware wapens. Vorig jaar werden ze opgepakt. Onder meer dankzij de verklaringen van de 27-jarige verdachte man kreeg de politie heel veel informatie over de verdachten en de hun illegale handel.

In gevaar

De man vreest daarom voor zijn leven, omdat zijn medeverdachten hem zijn loslippigheid niet in dank afnemen. Bij een regiezitting in augustus in de rechtbank in Assen waren meer dan twintig agenten in de zaal voor extra beveiliging. De rechtbank bepaalde toen nog dat de verdachte vast moest blijven zitten. Daartegen ging de Meppeler in beroep. Begin deze maand is hij alsnog in stilte vrijgelaten, laat advocaat Evert Kuiters weten. Waar de Meppeler nu is, moet geheim blijven voor zijn veiligheid.

Verzoeken om vrijlating

Dinsdag vroegen de advocaten van de 33-jarige hoofdverdachte en een 32-jarige handlanger de rechtbank ook om hun cliënten vrij te laten. De mannen zitten inmiddels vijftien maanden vast.

Omdat wordt verwacht dat de strafzaak pas in juni 2017 inhoudelijk behandeld wordt, vinden ze ook dat de Meppelers hun zaak thuis moeten kunnen afwachten. Daarover neemt de rechtbank morgen een beslissing. (ADP)

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.