abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Mag basisschool ’t PuzzelsTuk in Tuk blijven of moet ze verhuizen naar...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Ook in Steenwijkerland zijn op 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.
Regio

Westerveld maakt inhaalslag op begraafplaatsen

Geplaatst op zondag 12 februari 2017 08:39
  • Op de begraafplaats in Dwingeloo zijn bij meer dan honderd graven waarvan de grafrechten al zijn verlopen paarse bordjes geplaats om eventuele nabestaanden te traceren. Ook op het grote informatiebord waarop een plattegrond van de graven is te vinden, zijn graven paars gemarkeerd. © Gerrit Boer

pinterestmail

Dwingeloo - Westerveld zoekt meer dan honderd nabestaanden van overledenen die op de begraafplaats in Dwingeloo begraven liggen en waarvan de (huur)rechten zijn verlopen.

Wordt er familie getraceerd, dan krijgt deze de gelegenheid de rechten te verlengen. Worden er geen nabestaanden gevonden of (huur)rechten niet verlengd, dan verwijdert de gemeente op termijn de grafstenen.

CDA Westerveld stelde onlangs vragen over de aankondiging om aan de slag te gaan. Zo wilde de fractie weten of de nabestaanden inmiddels in beeld zijn en de administratie up-to-date. Dat blijkt dus nog niet zo te zijn. Burgerzaken is in 2008 in opdracht van het college van B&W, begonnen met het in beeld brengen van de rechthebbenden/nabestaanden van de huurgraven op zeven begraafplaatsen in de gemeente Westerveld.

Doel van deze actie was om de graven waarvan de (huur)rechten waren verlopen uit te zoeken en de familie de gelegenheid te bieden de rechten van deze graven te verlengen. Het uitzoeken en bijhouden van rechthebbenden en nabestaanden van de te verlengen huurgraven is een doorlopende en blijvende activiteit. Als de rechten van deze graven niet worden verlengd, vallen de rechten terug aan de gemeente. In de brieven die destijds verstuurd zijn, is al aangegeven dat op termijn de grafstenen zouden worden verwijderd van graven die niet verlengd zouden worden.

Paarse bordjes

Het besluit van het weghalen van de grafstenen wordt op dit moment via het publicatiebord en de paarse bordjes bekend gemaakt. Volgens wethouder Homme Geertsma is het in principe wel zo dat van alle graven waar een paars bordje bij staat, de rechten niet verlengd zijn of dat er geen actuele rechthebbende bekend is.

‘Het kan zijn dat de laatst bekende rechthebbende overleden is, er is afstand gedaan van het graf of er is door de familie niet gereageerd op de brieven van de gemeente (1e aanschrijving, herinnering en besluit afstand). In deze brieven wordt uitdrukkelijk vermeld dat de gemeente de grafsteen gaat verwijderen mochten de grafrechten aan de gemeente vervallen. Het aantal contactpogingen per familie is niet aan te geven vanwege het grote aantal graven (vele honderden), verschillende situaties per familie en uit privacy overwegingen.’

Verwijderen

Westerveld gaat volgens wethouder Geertsma in het onderwerp rond de graven uiterst zorgvuldig te werk. ‘We hebben ervoor gekozen om precies te zijn in het kenbaar maken bij alle mogelijke nabestaanden of betrokkenen van het feit dat de grafsteen verwijderd wordt. Daarom hebben we óók voor markering bij het graf gekozen.'

'Het kan namelijk soms lastig zijn voor een nabestaande om op de kaart op het publicatiebord een graf van een familielid te herkennen en te lokaliseren. Er staan een groot aantalbordjes omdat deze actie in principe een inhaalactie betreft. Het feit dat wij als gemeente grafstenen gaan verwijderen van graven waarvan de rechten als bij ons liggen, is uitvoering geven aan artikel 2l van onze ‘Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen Gemeente Westerveld’. De huidige wijze van uitvoering geven hieraan, is getoetst en voldoet aan de Wet op de Lijkbezorging.’

Lange periode

Nabestaanden die alsnog de rechten op de graven wensen te verlengen, kunnen dat alleen met terugwerkende kracht doen. Dit gebeurt schriftelijk door middel van een reactie-/antwoordformulier. Met terugwerkende kracht is noodzakelijk in verband met de rechtsgelijkheid ten opzichte van mensen die wel (op tijd) grafrechten hebben verlengd. Als een graf niet verlengd wordt, kan een nabestaande, indien de familierelatie tot het graf aangetoond wordt, de grafsteen overnemen van de gemeente.

Overigens liggen de grafrechten van de gemarkeerde graven nu al bij de gemeente. Nabestaanden krijgen vanaf het moment dat er een paars bordje bij een graf is geplaatst, nog een jaar en twaalf weken de gelegenheid om te reageren of ze het grafrecht met terugwerkende kracht willen verlengen of dat ze de grafsteen in ontvangst willen nemen.
 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.