abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Mag basisschool ’t PuzzelsTuk in Tuk blijven of moet ze verhuizen naar...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Ook in Steenwijkerland zijn op 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.
Regio

Fruitteler hoopt dat de schade meevalt

Door Arjan Jonkers op vrijdag 21 april 2017 11:26
  • © Wilbert Bijzitter

  • © Wilbert Bijzitter

  • © Wilbert Bijzitter

  • © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Uffelte – Kleine oogjes en een wit bekkie. Drie vriesnachten hebben duidelijk hun sporen achter gelaten bij Bernard Breman. De kiwibes- en braamboosteler uit Uffelte heeft er alles aan gedaan om zijn gewassen te behoeden voor vorstschade.

Helaas is dat niet volledig gelukt. 

Hoe groot de schade precies is, weet de fruitteler nog niet. Dat wordt de komende dagen pas echt duidelijk. Maar dat een deel van Bremans kiwibes- en braamboosplanten door de vorst zijn aangetast, dat is wel zeker. Het is de nachtmerrie van iedere fruitteler. Vorst in het late voorjaar. Bernard Breman weet als geen ander dat wanneer de pieper naast zijn bed afgaat als de temperatuur gedaald is naar een halve graad boven nul, er werk aan de winkel is. Dan is het alle hens aan dek.

Zijn jonge kiwibes- en braamboosvruchten zijn erg gevoelig voor vorst, weefselschade leidt onherroepelijk tot kwaliteitsverlies. Om de fruitbomen te beschermen moet er dan massaal beregend worden op de 3,5 hectare grote gaard. De vruchten zijn ook te beschermen met ventilatoren en molens om zo menging te krijgen tussen warmere en koudere luchtlagen, maar dat doet Breman niet. En ook vuurpotten of hooibalen branden zoals collega’s wel doen, is voor Breman geen optie. Een te kostbare maatregel.

Geulen graven

Het mooie weer enkele weken geleden heeft ervoor gezorgd dat de natuur zo’n twee weken voorloopt op normaal. Dat betekent dat ook de fruitplanten van Breman een voorsprong hebben. ‘Je weet dat dit risico’s met zich meebrengt, want april doet wat hij wil. Ook dit jaar dus.’ Breman heeft amper aan slaap gehad. Maandag- en dinsdagnacht was het al raak. Toen moesten de 110 sproeiers al aan om met zo’n 140 kuub water per uur uit het eigen bassin een beschermende ijslaag over de fruitplanten te leggen.

Woensdagnacht werd het nog erger. Het kwik daalde al vroeg woensdagavond het vriespunt en schoot in de nacht door tot -4. Pas om kwart voor negen donderdagmorgen konden de sproeiers uit. Voor Breman niet het sein om naar bed te gaan. ‘Nee, dan is het tijd om de balans op te maken’, zo vertelt Breman. ‘Om bijvoorbeeld geulen te graven om het ontdooide water waarmee de planten besproeid zijn weg te laten lopen om het land niet te nat te laten worden. Nee leuk is anders. Dit wil je niet als fruitteler.’ 

Zwarte blaadjes onderaan de takken van de planten doen het ergste vermoeden. De vorst heeft een behoorlijke tik uitgedeeld, maar hoe groot de schade is weet Breman nog niet. Pas de komende dagen wordt dat echt duidelijk. De Uffelter teler van kiwibessen, een lekker zoet stuk superfruit dat vol met vitaminen, mineralen én anti-oxidanten zit, hoopt er ondertussen maar het beste van. ‘Misschien valt het mee’, zo zegt hij berustend. ‘We hebben een prachtig vak, maar dagen als deze mogen mij wel gestolen worden.’

In september worden de bessen geplukt. Een deel van de kiwibessen belandt daarna in de schappen bij de supermarkten en groente- en fruitspeciaalzaken als De Lange in Zwartsluis. Het andere deel wordt, net als de bramboosbessen, samen met appels verwerkt tot een heerlijke frisse fruitsap.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.