abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Regio

Project ‘Westerveld op Glas’ eindelijk van start

Geplaatst op vrijdag 30 maart 2018 15:36
  • © Gerrit Boer

pinterestmail

Wapserveen - Na vier jaar van voorbereidingen is woensdag eindelijk een begin gemaakt met de aanleg van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van de gemeente Westerveld.

De schop ging weliswaar figuurlijk de grond in, maar het ingraven van het eerste stuk glasvezelkabel door kinderen van basisschool De Vuursteen in Wapserveen betekende wel het officiële startsein.

Het burgerinitiatief ‘Westerveld op Glas’ (WOG) onderzocht de afgelopen jaren de mogelijkheid om snel internet aan te leggen in de buitengebieden van de gemeente Westerveld. Juist in deze gebieden zijn er veel problemen door het ontbreken van voldoende snel internet. Dat in de buitengebieden geen snel internet aangelegd is heeft alles te maken met de bevolkingsdichtheid. Die is zo laag dat aanleg van een netwerk veel te duur.

Maar omdat Westerveld op Glas zich met name richt op de leefbaarheid van de hele gemeente Westerveld, is direct ingezet op snel internet in de buitengebieden. Geen overbodige luxe zo blijkt, want op het platteland zijn veel problemen. Kinderen kunnen door het ontbreken van snel internet geen huiswerk maken of cijfers en lesroosters bekijken in Magister, bedrijven willen zich niet vestigen in een gebied waar geen snel internet aanwezig is.

Het project dat in elf fasen wordt uitgevoerd, kost zo’n 22 miljoen euro. Westerveld op Gas heeft voor dit bedrag een buitenlandse investeerder gevonden. Ondanks het feit dat de handtekening onder het contract nog niet is gezet, heeft Westerveld op Glas het wel aangedurfd om met fase 1 te starten. Eerst met een schouw waarbij gekeken wordt waar de aansluitingen bij de huizen moeten komen en daarna met de aanleg van de kabel. We hopen ergens eind van dit jaar de eerste adressen aan te kunnen sluiten.’

Veel belangstelling

Het glasvezelproject wordt in verschillende fasen uitgevoerd. In de eerste fase worden de honderden abonnees aangesloten op de lijn Lheebroek-Wapserveen richting Kallenkote. ’En we hebben De Vuursteen gevraagd ons te helpen de eerste schop in de grond te zetten, omdat dit de school is die het traagste internet heeft in de hele gemeente Westerveld”, zo legde voorzitter Eric Olaf Brinkers van WOG woensdag woensdag uit. Van de naar schatting 800 huishoudens op deze lijn, zijn er volgens hem nu vijfhonderd abonnee. ‘Voldoende om te starten, maar onze ambassadeurs gaan door met werven. Doel is 700 abonnees.’ Hij verwacht dat de school en de andere gebruikers in fase 1 voor het eind van dit jaar in volle vaart het internet over kunnen.

De kinderen van De Vuursteen waren in ieder geval blij me de start van de aanleg. Zij zien louter voordelen en kunnen straks naar hartelust online gamen. ‘En voor het huiswerk hoef ik dan niet meer naar de buurvrouw’, zo vertelde een leerlinge van groep 8.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.