abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Regio

Heerlijk weer tijdens Pinksteren

Geplaatst op donderdag 17 mei 2018 10:53
  • © Pixabay

pinterestmail

Regio - Tijdens beide Pinksterdagen is het zonnig en aangenaam warm met op de meeste plaatsen een middagtemperatuur tussen 20 en 25 graden. Dat meldt Weeronline.

Het gebruik van zonnebrandmiddelen is wel aan te raden, want op beide dagen is de zonkracht tussen 12:00 en 15:00 uur 5-6. Tot Pinksteren is het wisselend bewolkt, op de meeste plekken droog en is de middagtemperatuur vrij normaal voor half mei met 14-20 graden.

Het pinksterweekend begint zaterdag met vrij veel wolkenvelden, maar in de middag is de zon steeds vaker van de partij. Er is slechts een kleine kans dat in het noordoosten een lokale bui ontstaat. In de Het kwik stijgt naar een aangename 17-20 graden. Daarbij staat een zwakke tot matige wind uit het noorden.

Met Pinksteren belooft het prachtig weer te worden. De wind zoekt de oosthoek op en daarmee wordt warmere lucht naar Nederland geblazen. Het kwik stijgt naar 21-24 graden. Mogelijk wordt het in Brabant en Limburg zelfs 25 graden. Er is volop zon en daarmee is het perfect weer om erop uit te trekken. Ook na Pinksteren blijft het nog enkele dagen warm met 21-24 graden. De zon laat zich vaak zien en daarbij kan een enkele bui ontstaan.

Pinksteren in het verleden

Uit onderzoek van Weeronline blijkt dat op 44% van de Pinksterdagen (sinds 1901) de maximumtemperatuur in De Bilt boven 20 graden uitkwam en in 56% van de gevallen eronder. Ruim 14% van de Pinksterdagen in het verleden verliepen zomers met maxima van 25 graden of meer, dit was voor het laatst in 2014. Slechts één keer werd de tropische 30 graden gehaald. Dat was op Tweede Pinksterdag, 29 mei 1944.

17% van de Pinksterdagen verliepen zeer koud met maxima beneden 15 graden. In 2016 beleefden we de koudste Pinksteren sinds 1951 met een gemiddelde maximumtemperatuur van slechts 12,9 graden. Tot vorst is het nog nooit gekomen tijdens de Pinksterdagen, al scheelde het niet veel. Tweede Pinksterdag, 1 juni 1936, koelde het in de nacht af naar exact 0 graden.

Vandaag een frisse wind

Vandaag start de dag met veel wolkenvelden in het oosten. In het westen en noordwesten wisselen wolken en zon elkaar af. Vanmiddag zijn er zonnige perioden en stapelwolken. De meeste zon is weggelegd voor het zuiden. In de noordoostelijke provincies kan bewolking vanaf zee het land opdrijven en is de zon minder vaak te zien. Het blijft overal droog. De maxima komen uit op 13 graden in de kustgebieden, 14-15 in de Randstad en 16-18 in de rest van het land. Er staat een matige tot vrij krachtige noordenwind. Op de Wadden waait het soms krachtig (6 Bft.). Vooral in de kustprovincies is de wind voor het gevoel fris.

Morgen is het in de ochtend op veel plaatsen bewolkt. In de middag zijn er ook zonnige perioden, met opnieuw in het zuiden de meeste zon. Het wordt 13-14 graden in de kustgebieden tot lokaal 19 in het zuidoosten. De wind komt uit het noordwesten en is overwegend matig van kracht.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.