abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Regio

'Belevingsvlucht' maakte het meeste lawaai in Nijbroek

Geplaatst op vrijdag 1 juni 2018 16:34
  • Burgerrapportages bestreken een uitgebreid gebied, met nadruk op de stille Veluwe. © MoSART

pinterestmail

Lelystad – Het Gelderse dorp Nijbroek, tussen de Veluwe en de IJssel, piekte woensdag tijdens de belevingsvlucht van Lelystad Airport. Sensornet.nl mat er in samenwerking met de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) een geluidsvolume van 59,4 dB(A).

Dat was het hoogste van alle 19 meetplaatsen die Geluidsnet Lelystad inmiddels telt.

Tegelijkertijd gaven benieuwde burgers vanaf 200 mobiele apparaten 515 maal hun beleving van het vlieggeluid weer. Dat kon met de MoSART-app van SoundAppraisal. Tijdens de passage van het vliegtuig sloeg de gemeten gevoelservaring om van 'kalm' naar 'chaotisch'.

Meten en Beleven

Geluid is ingewikkelde materie waar Sensornet deskundig in is. Partner SoundAppraisal is expert in de beleving van geluid. Burgerrapportages bestreken een uitgebreid gebied, met nadruk op de stille Veluwe.

Psychologie

Uit analyse van de MoSART-data kwam naar voren dat het horen van het passage-effect van één enkel vliegtuig al groot en duidelijk is: het gaf in een kalme omgeving een chaotische beleving. Bij frequente passage zal de kalme omgeving waarschijnlijk omslaan in een chaotische omgeving.

Een incidentele verandering wordt dan een structureel andere leefomgeving. Structurele, grote geluidsoverlast is schadelijk voor de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Inzichten en beleid

De relatie tussen geluid, volume en hinder is ingewikkeld en nog onvoldoende begrepen om beleid op te baseren. Sensornet.nl en SoundAppraisal bundelen daarom hun expertise op het gebied van geluid en beleving. Deze zal de inzichten opleveren die nodig zijn om de optimale beslissingen te nemen in de relatie tussen geluid, omgeving, bewoner en overheid.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.