abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Regio

Studenten onderzoeken data-behoefte in verband met klimaatverandering

Geplaatst op woensdag 11 juli 2018 18:32
  • Wateroverlast in het Noorden. © Van Oost Media

pinterestmail

Regio - Twee getalenteerde studenten van het Windesheim Honours College, Harm Jan Haasjes en Pascal Kist hebben een top 5 samengesteld van de meest urgente effecten van klimaatverandering voor zowel landbouw als water en ruimte.

Welke bestaande data kunnen worden ingezet voor klimaatadaptatie en aan welke nieuwe data heeft de regio Zwolle op dit gebied de meeste behoefte? Dat waren de vragen waar de twee studenten antwoord op moesten geven voor hun afstudeerscriptie.

Klimaatadaptatie is het proces waarbij de samenleving zich aanpast aan het actuele of verwachte klimaat en de effecten daarvan, om de schade die gepaard kan gaan met klimaatverandering te beperken en de kansen die de klimaatverandering biedt te benutten.

De Climate Campus in Zwolle en het CBS Urban Data Center in de Hanzestad zorgden voor een vliegende start van het onderzoek, dat interessante inzichten opleverde.

Onderzoek

Harm Jan Haasjes richtte zich op de meest urgente klimaateffecten voor de landbouw, onder meer de afname en de beschikbaarheid van water, de toename van ziektes en plagen en de verminderde opbrengst. 

In zijn aanbevelingen wijst hij op het belang van microdata. ‘Microdata worden steeds belangrijker. Kijk bijvoorbeeld naar het weer: neerslag kan per vierkante kilometer enorm verschillen. Met behulp van bestaande microdata  kun je per perceel aangeven wat de oogst en de schade is', aldus Haasjes.

Pascal Kist ging onder andere in op de databehoefte van de gemeente Zwolle om voorbereid te zijn op wateroverlast, schade door overstromingen, slechte waterkwaliteit en verandering in het ecosysteem, waaronder verschuiving van soorten dieren en planten. 

De studenten concluderen dat klimaatadaptatie beter en efficiënter gerealiseerd kan worden als bestaande organisaties als het CBS, KNMI en RIVM in een netwerk samenwerken. 

Climate Campus

De in 2017 opgerichte Climate Campus in Zwolle en de IJssel-Vechtdelta is een samenwerkingsverband van meer dan 40 partijen uit overheid, onderwijsinstellingen, bedrijven, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties, waaronder de gemeente Zwartewaterland, Zwolle, Waterschap Drents Overijsselse Delta, LTO Noord, afdeling West Overijssel en de provincie Overijssel. 

De Climate Campus, die lokale creativiteit en ondernemerschap bij het realiseren van klimaatadaptatie wil stimuleren, inventariseert welke data er op het gebied van klimaatadaptatie al zijn en aan welke data voor de nabije toekomst nog behoefte is.

CBS Urban Data Center

Het CBS en de gemeente Zwolle hebben hun krachten gebundeld in het CBS Urban Data Center/Zwolle. Daarbij wordt de kennis van het CBS over onder meer data-infrastructuur, dataverwerking en privacy gecombineerd met de ambities van de gemeente Zwolle om - nog meer dan tot nu toe al het geval is - een door data gedreven ontwikkeling van de stad te bevorderen.

Het CBS Urban Data Center/ Zwolle zal niet alleen ingezet worden voor Zwolle, maar er vinden ook gesprekken plaats met de 20 gemeenten - verspreid over 4 provincies - die in het verzorgingsgebied van de stad liggen. 

Bekijk de video over de maatregelen in de regio Zwolle tegen wateroverlast: 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.