abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Regio

Verhoogde verkeerstoren biedt optimaal uitzicht

Geplaatst op Sunday 15 July 2018 22:59
  • De verhoogde verkeerstoren © Fotostudio Wierd

  • De verhoogde verkeerstoren © Fotostudio Wierd

  • De verhoogde verkeerstoren © Fotostudio Wierd

  • De verhoogde verkeerstoren © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Lelystad – Sommigen hebben associaties met een grote lolly, anderen denken aan de raket van Kuifje waarmee hij naar de maan ging, maar het is onze eigen verkeerstoren, de verhoogde verkeerstoren van Lelystad Airport, die donderdag officieel in gebruik is genomen.

Hanne Buis, directeur van Lelystad Airport, Jurgen van Avermaete van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Jeroen Buter, projectleider van de torenvernieuwing, verrichtten samen de officiële openingshandeling.

Groot commercieel vliegverkeer

Met deze ingebruikname is afscheid genomen van de tijdelijke mobiele toren van het ministerie van Defensie van waaruit het vliegverkeer op Lelystad Airport sinds augustus 2017 werd begeleid. Lelystad Airport bereidt zich voor op de komst van groot commercieel vliegverkeer. Om luchtverkeersleiders beter zicht te bieden op het gehele luchthaventerrein is de huidige verkeerstoren verhoogd. Hiermee voldoet de toren tevens aan de minimale vereisten voor het laten opstijgen en landen van groot vliegverkeer. Ook is een nieuwe terminal in aanbouw om het groeiend aantal passagiers straks goed te kunnen faciliteren. Daarnaast is in 2017 een nieuwe taxibaan  aangelegd en is de start- en landingsbaan verlengd.

‘Aantrekkelijk vakantievliegveld’

‘We werken er dagelijks hard aan om van Lelystad Airport een aantrekkelijk vakantievliegveld te maken. Met de ingebruikname van de verhoogde verkeerstoren op Lelystad Airport zijn we hier weer een stap dichterbij,’ aldus directeur van Lelystad Airport Hanne Buis.

Ook Jurgen van Avermaete, verantwoordelijk voor luchtverkeersleiding op Lelystad Airport vanuit Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), is tevreden. ‘Vanuit onze torensimulator hadden we al een blik kunnen werpen op de verlengde baan en het vliegveld. In werkelijkheid is het overzicht nog beter dan we hadden verwacht. Een mooie werkplek voor de luchtverkeersleider die van hieruit het groothandelsverkeer na de opening veilig en efficiënt gaat begeleiden.’ Volgens hem is dit letterlijke hoogtepunt een belangrijke stap in de ontwikkeling van Lelystad Airport.

[De tekst gaat verder na het filmpje]

 

Ruim 13 meter hoger dan de oude toren

De luchtverkeersleiding zit straks op 22 meter hoogte. Dat is ruim 13 meter hoger dan de oude toren. De ophoging is een bijzonder en duurzaam project omdat de bestaande constructie behouden is gebleven. Net onder de bestaande koepel is de staalconstructie los gekoppeld. Het onderste deel is blijven staan en er is vanaf de tweede verdieping een nieuwe staalconstructie geplaatst. Deze is boven op de schuin geplaatste kolommen (schoorconstructie) geplaatst, waarbij de bestaande gevel is doorgezet tot aan de nieuwe hoogte. De bovenste en de onderste ring van het nieuwe gedeelte is uitgevoerd in plaatstaal.    De rood-witte banen zijn gestukadoord en daarna geschilderd, zodat de verhoogde toren volledig in haar eigen kleuren is opgeleverd.

Deze maand in gebruik

De verkeersinformatiedienst van Lelystad Airport neemt de vernieuwde toren nog deze maand in gebruik. Bij openstelling van Lelystad Airport voor groot commercieel vliegverkeer wordt LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland) verantwoordelijk voor de torenverkeersleiding op Lelystad Airport en CLSK (Commando Luchtstrijdkrachten) zorgt voor de naderingsverkeersleiding.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.