abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Regio

Warm nazomerweer door orkaan Helene

Geplaatst op vrijdag 14 september 2018 08:49
  • © Pixabay

pinterestmail

Regio - Ex-orkaan Helene trekt naar Europa. In Ierland gaat het maandagavond stormen en in Nederland wordt het juist warm nazomerweer. Dinsdag, Prinsjesdag, wordt het met veel zon 30 graden. Er is kans op een langere periode fraai nazomerweer, maar vanaf volgende week donderdag neemt de kans op wisselvallig weer toe. Wel blijft de kans op relatief warm weer tot en met het volgende weekend groot.

Zaterdagmiddag verschijnt ex-orkaan Helene op de Europese weerkaarten. Ze trekt dan langs de Azoren langzaam in de richting van Ierland. Volgens de laatste verwachtingen kan Ierland zich maandagavond opmaken voor storm met zeer zware windstoten en veel regen. 
 
Aan de oostkant van Helene wordt met een zuidelijke stroming warme lucht over Europa geblazen. Vanaf zondag merken we dit in Nederland door een duidelijk oplopende temperatuur. Zaterdag ligt de maximumtemperatuur nog rond 20 graden, op zondag wordt het 20-24 graden en voor maandag staat 21-26 graden in de verwachting.
 
Zomerse Prinsjesdag
Het zomerweer spant op dinsdag de kroon. Met veel zon komt de middagtemperatuur dan uit op 24 graden op de Wadden, 25-27 graden in het noorden en westen en 27 à 28 graden in het zuiden, midden en oosten van het land. In Brabant en Limburg wordt het nog wat warmer met 29 of 30 graden.
 
Als de 30 graden wordt overschreden mogen we spreken van een zeer late regionale tropische dag. Sinds het begin van de metingen is het vanaf 18 september slechts op zes jaren nog tropisch warm geworden op KNMI-weerstations in Brabant en Limburg. Dit was voor het laatst in 2003. Toen werd het op 20 september nog 31,2 graden in Maastricht.
 
De dagen daarna blijft de kans op relatief warm weer groot. Vooral op woensdag en donderdag is de kans op maxima rond of boven 25 graden nog circa 50%. Daarna komt de middagtemperatuur waarschijnlijk rond 22 graden te liggen, maar sommige berekeningen houden de warmte in ons land. De normale middagtemperatuur ligt in de tweede helft van september rond 18 graden.
 
Blijft het ook zonnig en droog?
De onzekerheid in het weerbeeld neemt toe. Woensdag is de kans op droog en vrij zonnig weer nog ruim 50%, dankzij de nabijheid van een hogedrukgebied. Vanaf donderdag krijgt een lagedrukgebied mogelijk meer invloed en neemt de kans op bewolkt en wisselvallig weer toe. Toch zijn er ook signalen dat het hogedrukgebied flinke invloed op het Nederlandse weer houdt. De kans op droog en vrij zonnig weer is in de periode donderdag tot en met volgend weekend circa 25%.
 
Link naar dit bericht

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.