abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Regio

Sneupen in kolonieverleden van Steggerda

Geplaatst op donderdag 8 november 2018 15:58
  • © SWF sneupersmiddag steggerda.jpg

pinterestmail

Steggerda - Dorpsarchief Steggerda (DAS) houdt zondag 11 november in het Multifunctioneel Centrum Multisteck een sneupersmiddag. Net als in april is het thema ‘de invloed van de Maatschappij van Weldadigheid op het dorp Steggerda en haar inwoners’. De sneupersmiddag in april trok zoveel belangstelliong, dat DAS een herhaling op zijn plaats acht.

Het thema is gekozen, omdat de Maatschappij van Weldadigheid 200 jaar bestaat. Een flink deel van Steggerda, de zuidkant van het dorp, behoorde tot de Maatschappij. Aan verschillende woningen aan de Leemweg, de Westvierdeparten en de Turfhoekweg is nog goed te zien dat ze hun oorsprong vinden in de Kolonie.

Kolonisten

De sneupersmiddag schenkt onder meer aandacht aan de verhoudingen tussen de kolonisten en de oorspronkelijke bewoners op het gebied van onderwijs en op kerkelijk gebied. De Maatschappij speelde ook een belangrijke rol ten aanzien van de Steggerdavaart, die voor de Maatschappij de aanvoerroute vormde voor de materialen, die via de Linde naar de koloniedorpen moesten worden gebracht. Dat heeft er toe geleid, dat de Steggerdavaart na 1818 overging in eigendom van de Steggerder Veen Compagnie naar de Maatschappij.

Nazaten

Net als in andere dorpen rond het gebied van de Maatschappij, wonen in Steggerda nu nog vele directe nazaten van de oorspronkelijke kolonisten. De sneupersmiddag wordt opgeluisterd met een verhaal over de kolonisten door dorpsgenoot Loeklouise Looman. In een film vertellen huidige nazaten van de Kolonie, en nu woonachtig in Steggerda, over de herkomst van hun voorouders en over de Kolonie.

Het programma begint om 14.00 uur. Om 14.15 uur start het verhaal van Loeklouise Looman. De vertoning van de film is vanaf 15.00 uur. Tot 17.30 uur is er gelegenheid om de tentoonstelling en de presentatie van de diverse documenten te bekijken.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.