abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Kerstcadeau
Uit onderzoek onder de leden van branchevereniging Thuiswinkel.org blijkt dat webshops dit jaar meer groei verwachten in de weken voor Kerstmis dan in de weken voor Sinterklaas. Onze stelling: Ik geef mijn geliefden een cadeau tijdens kerst.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Steenwijk

‘Oude rassen plekje geven in het landschap‘

Geplaatst op maandag 7 januari 2008 11:00
  • Foto: Rutger Berghuis. © NDC mediagroep

pinterestmail

PAASLOO - Hij had fruitbomen in de tuin, maar geen idee hoe hij ze moest snoeien. Inmiddels weet Josha Savelkoel uit Paasloo als geen ander hoe hij de fruitbomen ‘te lijf moet gaan‘. Hij coördineerde tien jaar lang de Hoogstambrigade Paasloo en werd onlangs ‘ere brigadier‘. ‘Ik ben wel een beetje gegrepen door de fruitbomen en blijf dan ook vanaf de zijlijn meehelpen.‘

Josha Savelkoel verhuisde in 1997 vanuit Voorst bij Zutphen naar Paasloo. In de Kop van Overijssel was net het project dorpen in het groen van start gegaan, waarbij inwoners tegen gereduceerde prijs onder meer fruitbomen konden kopen. ‘Een korte snoeicursus zat ook in het pakket‘, lacht Savelkoel. Maar op het moment dat er echt moest worden gesnoeid, wist hij niet meer precies hoe hij het snoeischaar moest hanteren. Hij belde met de organisatie van Dorpen in het groen en kreeg het advies een groep op te richten en zo van elkaar te leren. De groep groeide uiteindelijk uit tot de hoogstambrigade en telt pakweg acht vrijwilligers die ook bij anderen fruitbomen weer in het gareel brengen. Doel is wel dat de eigenaren zelf de kneepjes van het vak leren en het snoeien uiteindelijk zelfstandig kunnen doen. Dat lukt niet altijd. ‘Mensen hebben soms simpelweg geen tijd en we strijken dan weleens over ons hart, maar we zijn geen hoveniers. Uiteindelijk houdt het, op een paar uitzonderingen na, zoals landgoed Oldenhof in Vollenhove, op.‘ Meer in de Opregte van maandag.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.