abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Steenwijk

Veelzijdig ondernemer Jan Wiechers (73) overleden

Geplaatst op donderdag 23 augustus 2007 11:00
pinterestmail

DWINGELOO – Een van de bekendste ondernemers in Drenthe Jan Wiechers uit Dwingeloo is donderdagochtend na een slopende ziekte op 73-jarige leeftijd overleden. Tot het laatst toe had Jan Wiechers de regie in handen over de pijnbestrijding en de voorbereidingen voor zijn begrafenis. De ondernemingsgeest en de blijmoedigheid die hem in zijn actieve leven zo kenmerkten, bleef hij tot het laatst toe uitstralen.

Jan Wiechers is in meer dan een halve eeuw ondernemersschap niet alleen actief geweest in ‘zijn‘ Dwingeloo, maar ook in Hardenberg, Ommen en Steenwijk. Daarnaast gaf hij zijn maatschappelijke interesse nadrukkelijk gestalte in diverse organisaties, onder meer bij Europameubel en Topform. Hij werkte enthousiast mee aan activiteiten, liet boeken (in Dwingeloo en Ommen) verschijnen en bedacht samen met collega‘s en de (toenmalige) gemeente Dwingeloo een unieke vorm van sponsoring: die van de Italiaanse wereldkampioen schaatsen Roberto Sighel. Deze boswachter was in de schaatsarena‘s een levende reclamezuil voor Dwingeloo. Al langer dan twee eeuwen zijn Dwingeloo en Wiechers aan elkaar verbonden en hebben leden van deze familie zich voor de samenleving ingezet. Van hen was Jan wel de meest markante. Onder meer zette hij zich in voor de Keramiekmarkt, maar hij was bij veel meer lokale initiatieven betrokken. Tot zijn 65e jaar was hij de vaste organist van de Gereformeerde Kerk in Dwingeloo, nadat hij dit een halve eeuw met heel veel plezier had gedaan. Hij was ‘geroepen om te spelen‘, zoals ook de titel is van het boek, dat journalist Lammert Huizing over zijn leven maakte. ‘Geen orgel in de wereld veilig voor Jan Wiechers‘, kopte deze krant, waarin Jan Wiechers ook werd neergezet als de sponsor van het jaarlijkse sportgala, zoals hij andere grote evenementen (Wielerspektakel van Steenwijk) koesterde en sponsorde. Dat laatste deed hij een reeks van jaren voor de lokale damesvolleyballers, die mede dankzij zijn financiële steun tot het allerhoogste niveau wisten te reiken. Public relations was Jan Wiechers met de paplepel ingegoten. Hij deed niks liever. Hij was niet alleen een uiterst gedreven persoonlijkheid, maar tegelijkertijd een ‘wervelwind‘ en bovenal een inspirator voor zijn omgeving. Met tomeloze inzet heeft hij zijn twee grote paradepaardjes uit de grond gestampt, de beide WoonOases in Dwingeloo en Ommen, die thans door zijn zoon Hilbert worden gerund. Een slopende ziekte, die zich ruim vijf jaar geleden al openbaarde maar aanvankelijk met succes kon worden bestreden, heeft tenslotte toch definitief toegeslagen. ‘Het einde komt altijd te vroeg‘, vertelde Jan Wiechers nog maar kort geleden, nadat de artsen hem op de ernst van de situatie hadden gewezen en hij zich er wel bij neer moest leggen. Tòch wilde hij nog een allerlaatste poging wagen en werd hij andermaal in het ziekenhuis opgenomen. Maar het lichaam heeft het laten afweten, hoewel hij nog zo graag langer van de ‘blessuretijd‘ zou hebben willen genieten. ‘Ik heb een rijk leven gehad. Het is ook onwerkelijk om nog zo boordevol met plannen en ideeën afscheid te moeten nemen,‘ vertelde hij enkele weken geleden. Jan Wiechers laat in Dwingeloo, maar vooral in familiekring, een enorme leegte achter.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.