abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaarverbod
Sloten, grachten en meren vriezen langzaam dicht. Toch blijven rondvaartboten en pleziervaartuigen varen. Ze breken daarbij door de nog dunne ijslaag heen. Onze stelling: er moet een vaarverbod komen zodat het ijs voor schaatstochten kan aangroeien.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Steenwijk

Tjasker Olde Maat Uus draait soepeltjes rond

Geplaatst op vrijdag 6 april 2007 17:39
pinterestmail

GIETHOORN - De wieken draaien soepeltjes rond. Water komt dankzij de vijzel uit de tonmolen tevoorschijn en loopt via een goot de molensloot weer in. Als je niet zou weten dat de gerenoveerde tjasker van museumboerderij ‘t Olde Maat Uus elektrisch aangedreven wordt, lijkt het tafereel wel iets weg te hebben van een perpetuum mobile, een toestel dat - eenmaal in beweging gezet - uit zichzelf eeuwig blijft bewegen…

Het bestuur van stichting ‘t Olde Maat Uus en ook de tjaskerbouwers Klaas Bakker, huistimmerman van de Gieterse museumboerderij, en Bart Smit, plaatselijke aannemer, zijn maar wat trots op het resultaat, dat vrijdagmiddag in de tuin van de museumboerderij op feestelijke wijze in werking werd gesteld. De tjasker, die vorig jaar de geest gaf, is door genoemd tweetal gerenoveerd en staat er weer florissant bij en draait mooi rond. Bewonderende blikken bij stichtingvoorzitter Harm Jager en genodigden, onder wie wethouder André van de Nadort, Willem Dijksma jr, zoon van de wijlen gelijknamige Gieterse molenbouwer, en vertegenwoordigers van andere musea in Steenwijkerland, Dorpsbelang Giethoorn en de VVV. Het eigen museum zangkoor d‘Olde Maters droeg een muzikale noot bij door de windmolen met een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt tjaskerlied te bezingen. De `onthulling‘ van de vernieuwde tjasker bij ‘t Olde Maat Uus markeerde niet alleen de seizoensopening van de museumboerderij, maar vormt in dit Paasweekeinde tevens een attractief startsein voor het nieuwe toeristenseizoen van het punterdorp Giethoorn.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.