abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vertrouwen in coalitie
Het kabinet kan aan de slag. Na de langste formatie ooit wordt dit het meest groene kabinet in de parlementaire geschiedenis. Het regeerakkoord heeft de titel 'Vertrouwen in de toekomst' meegekregen. Onze stelling luidt: Ik heb vertrouwen in de nieuwe coalitie.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Zorggroep Oude en Nieuwe Land, dat zich richt op ouderenzorg in de omgev...
RTV Meppel, RTV Drenthe en de Meppeler/ Steenwijker Courant van Boom reg...
Steenwijk

Provincie keert zich tegen komst hypermarkt

Geplaatst op zaterdag 8 februari 2014 16:43
  • De hypermarkt. © Eigen foto

pinterestmail

Steenwijk - De provincie Overijssel steunt Stichting Steenwijk Vestingstad in de beroepszaak tegen een vestiging van een hypermarkt in Steenwijk.

Het geldende bestemmingsplan Eeserwold staat grootschalige detailhandel en hypermarkt toe. Volgens de provincie was dit destijds al in strijd met het provinciaal beleid. Ook de provincie heeft destijds fouten gemaakt en betreurt dat zeer.

Grote steden

De verplichting tot onderzoek naar de gevolgen van substantiële uitbreiding van het winkelareaal is genegeerd door de gemeente. Er kan niet aangetoond worden dat de gevolgen niet ontwrichtend zullen zijn voor de detailhandel in Steenwijk en omgeving. Volgens de provincie heeft de gemeente ten onrechte de bewijslast van eventuele nadelige effecten bij de provincie neergelegd. De gemeente had zelf onderzoek moeten doen, aldus de provincie.

Steenwijk wordt niet aangemerkt als één van de vijf grote steden in de provincie, maar is streekcentrum. Alleen bij de vijf grote steden wordt grootschalige detailhandel met regionale uitstraling toegestaan.

Meerwaarde

Stichting Steenwijk Vestingstad is blij met deze steun. ‘Allereerst de erkenning dat er fouten zijn gemaakt door de gemeente en ook de provincie’, zegt Hans van Wermeskerken. ‘Wij benadrukken nog altijd dat we principieel niet tegen de komst van een hypermarkt zijn. Als de winkelbezetting een aanvulling voor de binnenstad van Steenwijk is, dan heeft de hypermarkt een meerwaarde. Maar de huidige plannen laten zien dat de hypermarkt geen toegevoegde waarde heeft.’

Tweede winkelcentrum

‘Voor zover nu bekend is, zal een deel van de invulling bestaan uit winkels die reeds in de binnenstad zitten of winkels die in de binnenstad thuis horen. Gevolg is dus dat er een tweede winkelcentrum komt, die directe concurrentie vormt, waardoor de ondernemers in de binnenstad het nog moeilijker zullen krijgen. De huidige tijden zijn voor de ondernemers al zwaar door de crisis en de stijgende internetaankopen.’

‘Dan kan een direct concurrerende winkelcentrum op Eeserwold de nekslag betekenen. Gevolgen zijn dan nog meer leegstand en verpaupering.’ De eerste gevolgen daarvan zijn al duidelijk zichtbaar op het Steenwijkerdiep. Daar zitten alle ontwikkelingen op slot wegens de eventuele komst van de hypermarkt.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (8) Plaats een reactiereacties
profielfoto
8 Feb 2014 16:50
Eerlijk Oprecht
Steenwijk niet één van de 5 grote steden in Overijssel? Dat worden ze dan zo ook niet. Wel een beetje een drogreden, zeker wanneer je bedenkt dat Steenwijk in een uithoek van Overijssel ligt. Laat de markt nog gewoon zijn werk doen.
profielfoto
8 Feb 2014 18:38
grietje la faille
Maak de binnenstad overdekt dan heb je een hypermarkt, en dan ook maar leegstand aanpakken.
profielfoto
8 Feb 2014 19:28
rafka rafka
is dat ding er nog niet , kom op bouwen !
profielfoto
8 Feb 2014 20:05
Henk den Toom
Steenwijk: het is 2014! Hoe lang denk je dat het huidige concept van een kleine binnenstad blijft voortbestaan? Denk eens na hoe je moet anticiperen op de nieuwe ontwikkelingen, in plaats van stil te staan en denken dat je dit allemaal kunt stoppen. 40 jaar geleden vochten jullie tegen de eerste supermarkten, later tegen de bouwmarkten en de Ikea's. Allemaal zonder succes. In tegendeel, we willen graag een vestiging in de buurt van de grote jongens.
Denk vooruit en kijk hoe je de ontwikkelingen in jouw voordeel kunt gebruiken. Het gaat sneller dan jullie denken.
profielfoto
8 Feb 2014 23:12
K. Vriend
Emmen heeft zich met hand en tand verzet tegen de komst van een Kaufmarkt, en met succes. Alleen jammer dat nu Nederlanders massaal de grens overtrekken om boodschappen te doen. Vecht lekker door Steenwijk en gaat er misschien een andere plaats wel op dit aanbod in en trekken mensen vanuit deze omgeving daar naar toe.
profielfoto
8 Feb 2014 23:48
Sherman Kruijswijk
Komt dat ding er nou nog of niet!!!
profielfoto
9 Feb 2014 01:09
ikke weer
Het loopt nu al voor geen meter in de binnenstad. NIet een geheel, men vecht elkaar de keet uit, maakt er niet samen iets van, speelt niet in op behoefte van de klant en denkt alleen aan zichzelf. Dat speelt nu al, en zal weinig anders worden als er een hypermarkt komt. Diverse zaken als een action, xenos etc hebben in het verleden zich in het CENTRUM willen vestigen. Dat is toch mede door de winkeliers tegengehouden? En dan nu miepen dat er een hypercentrum komt... tja, vooruitgang he.
profielfoto
9 Feb 2014 02:33
H boer
Allemaal huichelaars
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.