abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Steenwijk

De Buze gaat na anderhalf jaar weer open

Geplaatst op maandag 21 september 2015 17:00
  • De Buze gaat weer open. © Sieb van der Laan

  • © Sieb van der Laan

  • © Sieb van der Laan

pinterestmail

Steenwijk – Cultureel jongerencentrum De Buze wordt vrijdag 25 september na een verbouwing en uitbreiding heropend.

Zaterdag 26 september houdt De Buze tijdens de landelijke Burendag een open dag met workshops, muziek en vele andere activiteiten.
Het voormalige eethuisje tussen De Buze en de kerk is verdwenen. Hier is een geheel nieuwe ruimte verrezen. ‘Dit is onze multifunctionele ontvangstruimte. We kunnen hier vergaderen, workshops geven en de jongeren kunnen hier chillen, gamen met de playstation, airhockey spelen of televisie kijken’, zegt Rinske Kootstra van Timpaan Jongerenwerk. Boven bevindt zich een dubbele keuken. ‘Hier gaan we kookworkshops voor diverse groepen geven.’ Zelf gaat Rinske met haar drie collega’s vanuit het nieuwe kantoor in De Buze werken. 

Het nieuwe bouwwerk is tevens de in- en uitgang, dus aan de Oostwijkstraat, en niet langer aan de zijkant bij de parkeerplaats. De Buze zelf heeft een fikse opknapbeurt gehad. De Buze bestaat 40 jaar en daarvoor was het een zwembad en de eerste jaren was er een school in gevestigd.
Anderhalf jaar heeft de verbouwing geduurd. Het pand heeft nieuwe vloeren, nieuwe toiletgroepen, een nieuwe keuken en een nieuwe robuuste bar. Eerder dit jaar heeft het centrum voor de aanschaf van geluidsapparatuur 5000 euro gekregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De akoestiek is verbeterd om geluidoverlast naar de omgeving te voorkomen en om de akoestiek binnen te verbeteren. De totale verbouwing heeft ruim een miljoen euro gekost.

Poppodium

Het podium, waarop vele talenten en bandjes hun debuut maakten en doorbraken, bestaat nog altijd. ‘De Buze is altijd een poppodium geweest en dat blijft het ook, alleen we willen nu ook andere doelgroepen bereiken. De Buze werd vroeger als een gelegenheid voor alternatievelingen gezien. Dat was het ook, maar nu trekken we het breder. De Buze is er voor iedere jongere in Steenwijk.’
Er is dagelijks (door de week) inloop, waar onder andere de beheerder van de nieuwe Buze, Bert van Toledo, de jongeren zal verwelkomen. Bert is geen onbekend in Steenwijk. Hij was zeven jaar lang de horecaman van Rabo Theater De Meenthe. ‘Het lijkt me prachtig om met jongeren te werken.’ Samen met Timpaan Jongerenwerk gaat hij aan de slag met diverse wekelijkse en dagelijkse activiteiten voor de jongeren. De Buze wordt geadviseerd door een programmaraad met onder andere Pieter Dingerdis en Johan Schoterman, geen onbekenden in de regionale muziekwereld.

Open dag

Vrijdag om 16.00 uur opent wethouder Jacques Wagteveld het jongerencentrum. Zaterdag tijdens Burendag is er een open dag. Met alle buren wordt een kunstwerk gemaakt. ’s Morgens zijn er kookworkshops, er is pannakooi, schminken, theater, muziek en ‘street magic’ waar de bezoeker ook zelf trucs kan leren. ’s Middags is er een workshop van een djembégroep, is er pannakooi, theater en muziek. ’s Avonds treden de artiesten op, die deelnamen aan Kopje M, twee weken geleden tijdens Kopje Cultuur: DJ Fest An, Sascha en Mariek, Exploding Pudding, Job Ko En, Eleventh Hour en Nina!. Ook zijn er ‘sing a songwriters’.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.