abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Ook in Steenwijkerland zijn op 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.
Zorggroep Oude en Nieuwe Land, dat zich richt op ouderenzorg in de omgev...
Het onderzoek naar de moord op Halil Erol is nieuw leven ingeblazen, nad...
Steenwijk

Schop in de grond voor ‘groene oase’ in Steenwijk Noord

Geplaatst op maandag 2 mei 2016 18:01
  • Een heuglijke dag voor Roland Heerschop (l) en Piet Brinksma: maandag is gestart met de werkzaamheden. Op 4 juni staat de feestelijke opening gepland. © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Steenwijk - Jarenlang was het braakliggend terrein, maar daar komt nu verandering in.

Een aantal actieve wijkbewoners uit Steenwijk Noord heeft er gezamenlijk voor gezorgd dat het stuk grond naast School B wordt omgetoverd tot een aantrekkelijk landschap met groentetuintjes, schooltuintjes, sloten en singels, een kikkerpoel en een boomgaard.

Fietscrossbaan en speelveld

Ook het naastgelegen stuk grond, eigendom van Plegt-Vos, wordt heringericht: hier komt een fietscrossbaan voor de jeugd en een speelveld met doelpaaltjes. Maandag ging de eerste schop de grond in; 4 juni volgt de officiële opening.
Maandag is een grote kraan begonnen met het afgraven van de grond, waarna er teelaarde op aangebracht kan worden. ‘Nodig om het geheel in cultuur te brengen voor de tuintjes', aldus een tevreden Piet Brinksma. Samen met Roland Heerschop en Sebastiaan Brand maakt hij deel uit van de werkgroep die het hele project aan het rollen heeft gebracht.

Provinciale pilot

Marlous Goeman, projectleider Energie en Duurzaamheid van Natuur en Milieu Overijssel, prijst de actieve wijkvereniging die voor dit staaltje burgerparticipatie heeft gezorgd. 'Dit project in Steenwijk is (met Enschede en Zwolle) een van de drie provinciale pilots', vertelt ze. 'Het gaat er om dat bewoners samenwerken met de gemeente om een stuk tijdelijke natuur te realiseren. Daar heeft de provincie subsidie voor beschikbaar gesteld.'

Tijdelijke natuur

Het gaat om tijdelijke natuur. Deze grond - waar ooit betonfabriek Concrelit gevestigd was - is  eigendom van de gemeente Steenwijkerland, die er vooralsnog geen plannen mee heeft. 'Het terrein heeft als bestemming maatschappelijke ontwikkeling, maar tot nu toe is er nog geen definitieve bestemming voor', vertelt René Binnenmars van de gemeente Steenwijkerland. 'Zolang er nog geen ontwikkelingen zijn, juichen wij het toe dat de wijkbewoners zelf met zo’n plan komen en het willen utivoeren.’

Speelse paadjes

Piet Brinksma en zijn mede werkgroep leden beseffen terdege dat hun project tijdelijk is. 'Maar we voorzien in de nabije toekomst geen concrete plannen. Nu wordt er echt iets met dit stuk grond gedaan, en dat wordt breed gedragen in de wijk.’ Tot nu toe werd het veld vooral gebruikt door mensen die hier hun uit hond uitlieten. In de nieuwe opzet kunnen honden nog steeds los open; namelijk in het deel met sloten en singels (ribben). Hier worden speelse paadjes aangelegd voor zowel mens als dier, die aansluiten op het wandelpad dat rond het gebied ligt en dat uitkomt bij de Capellekade 10.

Er komen groentetuintjes voor mensen uit de wijk en schooltuintjes die worden onderhouden door leerlingen van de naastgelegen School B, die ook nauw betrokken is  bij de plannen.

Koppengeld

Het hele project kan gerealiseerd worden dankzij de provinciale subsidie en het zogeheten koppengeld vanuit de gemeente á 1.500 euro. Het project komt voort uit de wijkvisie, waarna een belangengroep die voortkomt uit de wijkvereniging het verder heeft opgepakt. De hele wijk is betrokken bij de planvorming. De afdeling groen van de gemeente heeft geadviseerd over de beplanting, zodat het gebiedje aantrekkelijk wordt voor vlinders en insecten en het natuurlijke water in het gebied zijn loop krijgt.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.