abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Mag basisschool ’t PuzzelsTuk in Tuk blijven of moet ze verhuizen naar...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Ook in Steenwijkerland zijn op 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.
Steenwijk

Stichting Gedenkteken Joodse Steenwijkers houdt op te bestaan

Geplaatst op donderdag 20 april 2017 19:10
  • Het monument bij Rams Woerthe. © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Steenwijk - Vanwege het overlijden van drie leden, en vanwege het feit dat de stichting het in 2002 gesteld doel heeft bereikt, wordt de Stichting Gedenkteken Joodse Steenwijkers opgeheven.

In 2002 nam Jan van Rossum het initiatief om de herinnering aan de vermoorde joodse Steenwijkers tastbaar te maken. Er werd een werkgroep gevormd die bestond uit zes leden: Anne Beeltje, Jaap Slager, Henk Spreen, Jan van Rossum, Folkert Jellesma en Harma Prinsen-de Vroome.

In 2004 werd deze werkgroep omgevormd tot de Stichting Gedenkteken Joodse Steenwijkers met een twee­ledig doel: het oprichten van een gedenkteken ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde joodse Steenwijkers en het verstrekken van informatie over de geschiedenis van de joodse Steen­wijkers gerelateerd aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Gedenkteken Gasthuispoort

Het gedenkteken werd in 2005 onthuld aan de Gasthuispoort. Op dit monument zijn de namen vermeld van de 51 joodse Steenwijkers die in  de Tweede Wereld­oorlog slachtoffer werden van de nazi’s. In  2007 is een gedenkplaat onthuld aan het pand Gasthuisstraat, hoek Kornput­singel ter nagedachtenis aan de synagoge die op deze plaats stond. De Stichting Gedenkteken Joodse Steenwijkers verzorgde vier publicaties van de hand van Jan van Rossum. In 2005 verscheen bij de onthulling van het gedenkteken '51 portretten; De vermoorde jo­den van Steenwijk uit de schaduw'. In 2007, toen de gedenkplaat op de plaats van de synagoge werd onthuld, verscheen 'De laatste synagoge van Steenwijk 1870-1952'. Dit was een gezamenlijke publicatie van de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken en de Stichting Gedenkteken Joodse Steenwijkers. In 'In de onderduik' uit 2011 is de geschiedenis van de joodse Steenwijkers die de oorlog overleefden beschreven. 'Twee joden en een burgemeester' uit 2016 over Steen­wijker­wold tussen 1940 en 1945 was de laatste uitgave.

Inmiddels zijn Anne Beeltje, Jaap Slager en Henk Spreen overleden. 'Deze trieste omstandigheid gevoegd bij het feit, dat wij van mening zijn dat het doel dat wij ons in 2002 hadden gesteld is bereikt, was voor ons reden ons op de toekomst van onze stichting te beraden', zegt Harma Prinsen-De Vroome namens de stichting. De Historische Vereniging Steenwijk en Om­geving ontfermt zich over het  materiële en immateriële erfgoed van de stichting. 'Het vertrouwen dat dit bij deze vereniging in goede handen is, maakte het voor ons gemakkelijker het besluit tot opheffing van de stichting te nemen.' De overdracht heeft inmiddels plaatsgevonden. 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.