abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Fietshelm
Het wordt steeds drukker en gevaarlijker op het fietspad: e-bikes, racefietsers, fietsers met de mobiele telefoon in de hand. Daardoor gebeuren er meer ongelukken met fietsers. In 2017 vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Onze stelling: het dragen van een fietshelm moet verplicht worden.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Steenwijk

Lijstenmaker de Goede zoekt opvolger

Geplaatst op woensdag 25 oktober 2017 11:05
  • Henri en Els de Goede voor hun huis in Frankrijk. © Eigen foto

pinterestmail

Steenwijk - Bijna dertien jaar geleden nam Henri de Goede de lijstenmakerij aan de Woldpromenade in Steenwijk over van Cor en Sija Vegt. Medio 2018 gaat hij er mee stoppen.

Daarmee dreigt een prachtig ambacht in Steenwijk en omgeving verloren te gaan. ‘Tenzij zich de komende maanden iemand aanbiedt die de lijstenmakerij wil overnemen’, hoopt eigenaar Henri de Goede. ‘En ik ben graag bereid om hem of haar het vak te leren.’ Henri de Goede gaat elke dag nog fluitend naar zijn werk. Dat is dus niet de reden om te stoppen met de lijstenmakerij. 'Samen met mijn vrouw Els heb ik andere plannen; lang gekoesterde dromen die we nu werkelijkheid willen laten worden. We gaan emigreren naar Frankrijk. Dat zal juni volgend jaar gaan gebeuren.'

Ambacht

Dat betekent dat de lijstenmakerij aan de Woldpromenade nog maar tot medio 2018 door De Goede zal worden bemand. Als er geen opvolger is, zal er in Steenwijkerland geen lijstenmakerij meer zijn. 'Maar ik hoop op iemand die het bedrijf wil overnemen. Iemand die het vak van mij wil leren, zoals ik dat dertien jaar geleden zelf ook heb geleerd. Graag nodig ik belangstellenden uit contact met mij op te nemen om eens rond te kijken en wellicht de mogelijkheden te bespreken.'
Henri de Goede maakte in 2005 de overstap van de drukkerijwereld naar het ondernemerschap en ambacht. Met name het ambacht van lijstenmaker sprak hem erg aan, het ondernemerschap was iets wat helemaal nieuw voor hem was. Van zijn voorgangers leerde hij in een aantal maanden het vak. Er was geen opleiding voor dit beroep, maar de interne scholing die hij kreeg van Cor en Sija Vegt bereidde de Goede goed voor op het zelfstandig uitvoeren van het ambacht.
'Het is een prachtig vak, nog steeds', vindt De Goede. 'Het contact met de cliënt, het samen zoeken naar wat die cliënt wil, dat is een leuk proces waar ik graag tijd in steek. Daarna het inlijsten zelf, waarbij het resultaat de cliënten altijd verrast. Het is leuk en dankbaar werk. En ook het zelfstandig ondernemerschap is mij prima bevallen.'

‘Ik vertrek’-droom

Waarom dan toch stoppen? Omdat Henri de Goede en zijn vrouw altijd al een droom hebben gehad. Een ‘ik vertrek’-droom. Frankrijk is het land waar ze hun hart al sinds hun jonge jeugd aan hebben verpand. De Franse Alpen was vrijwel altijd de bestemming voor hun vakanties. Nog specifieker: National Parc des Ecrin, het prachtig hooggebergte in de Zuid-Franse Alpen.
Twee jaar geleden namen Henri en Els de Goede de grote sprong en kochten een oud huis aan de rand van dit prachtige natuurgebied. Sindsdien brengen ze daar meerdere keren per jaar hun vakanties door. Wandelen, fietsen, zwemmen én verbouwen natuurlijk. Waarom blijven we hier niet? vroegen zij zich steeds nadrukkelijker af.
Vorig jaar herfst viel het besluit: we gaan vertrekken. Dat zal gebeuren in 2018. Naast een Bed & Breakfast is het ook de bedoeling dat Henri de Goede een kleine lijstenmakerij begint in het prachtige dal van de Champsaur.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.