abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
AliPay
Ondernemers in Steenwijkerland en ook Meppel Taxi maken gebruik van AliPay om Chinese toeristen te laten betalen. AliPay heeft grote ambities om Europa te veroveren. Onze stelling: Als ik bij winkels via mijn telefoon kan betalen met AliPay, ben ik bereid om dat te doen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Steenwijk

Spelen met hoogteverschillen in stadstuin

Door Marianne Weegenaar op Monday 12 February 2018 15:43
pinterestmail

Steenwijk - Stadstuin de Nettelbosch begint zo langzaam aan vorm te krijgen. Er is al een vijver gegraven en het wachten is nu op de grondkeringen. Zodra het grondwerk klaar is, kan de hovenier aan het werk, zodat dit voorjaar al van de tuin genoten kan worden.

De besloten stadstuin wordt omzoomd door hagen en twee plekken komen toegangspoorten, gefabriceerd door Cronquels uit Sint Jansklooster. Wat opvalt in het ontwerp voor de tuin is dat gewerkt wordt met hoogteverschillen, waardoor een soort terrassentuin ontstaat, die wat weg hebben van Indonesische sawa’s.

Tuin sluit aan bij de omgeving

‘Het idee is dat dat de tuin mooi aansluit op de omgeving’, licht Chris Teurlinckx van de gemeente toe. ‘De Nettelbosch’ kent een behoorlijk hoogteverschil, ongeveer 1,5 m tussen de voormalige gereformeerde kerk (ook wel De Binnenkerk geheten) en het begin van de Gasthuisstraat.

‘Omdat hoogteverschillen kenmerkend zijn voor Steenwijk en het landschap rondom Steenwijk zijn die ook in de tuin geaccentueerd’, licht Teurlinkx toe.

Met staal worden glooiende keerwanden aangebracht die het hoogteverschil trapsgewijs opvangen en de stadstuin indeelt in drie terrassen.

Rondje lopen

Er komt een centraal pad in het midden van de tuin evenwijdig aan de Hoge Wal, dat zorgt voor een symmetrische indeling. Wandelaars kunnen vervolgens een rondje door de tuin maken. De tuin is bereikbaar via de gereformeerde kerk-kant, en via een trap vanaf de stadswal (vergelijkbaar met het trapje bij de Onnapoort).

Combi van wonen en zorg in de kerk

‘De kerk is een beeldbepalend element en blijft dat ook’, aldus wethouder Wim Brus. ‘Er zijn vergevorderde plannen om wonen en zorg in de kerk mogelijk te maken’.

Bij de parkeerplaatsen op het terrein van de voormalige gereformeerde kerk worden enkele grote bomen aangeplant. In de stadstuin zelf staan verschillende oude rassen hoogstam fruitbomen. Teurlinkx: ‘Samen met de bloembollen in de tuin kondigt de bloesem van de fruitbomen ((kwee)peer, appel en pruim) het voorjaar aan.’

Mooi decor voor voorstelling Kopje Cultuur

Hij ziet het al helemaal voor zich: ‘Een heerlijke plek om in alle rust even een appeltje te eten en te genieten van wat er in elk seizoen groeit en bloeit.’ Er komen voldoende zitplekken, waaronder een lange bank , die uitzicht biedt op de vijver en het naastgelegen grasveldje: ‘Dat zou bij bijvoorbeeld met Kopje Cultuur een geweldig decor voor een voorstelling kunnen zijn. Een mooie toevoeging op de bestaande Kopje Cultuur locaties’.

Planten

Het beplantingsplan is opgebouwd uit drie delen. Op ieder terras is er specifiek aandacht voor één van seizoenen en is er een verwijzing naar een deel van het landschap rondom Steenwijk. Op het hoogste terras komt een beplanting die verwijst naar de hogere drogere gronden rondom Steenwijk. Deze beplanting heeft kleuren die zijn afgeleid van de herfstkleuren in het bos, de kleuren groen, bruin, oranje rood en geel. Het hoogtepunt van de bloei ligt in het najaar. De beplanting is een verwijzing naar de Bossen (Woldberg, Havelterberg) op de hogere gronden rondom Steenwijk.

Het accent van de beplanting op het middelste terras ligt op de zomermaanden. Uitbundige kleuren (Blauw, roze, groen, lila en paars) voeren hier de boventoon. Het zijn kleuren die verwijzen naar de gewassen en veldbloemen op weides en akkers rondom Steenwijk.

Het laagste terras heeft een beplanting die verwijst naar de vochtige gronden rondom Steenwijk, het dal van de Steenwijker Aa. Hoogtepunt van de bloei zal hier in het voorjaar liggen. Frisse voorjaarskleuren (blauw en geel) voeren in dit deel van de tuin de boventoon.

Dick Bussink, vrijwilliger bij de hoogstamfruitbrigade in Steenwijkerland, gaat in de toekomst helpen met de snoei van de bomen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.