abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Steenwijk

Fiësta Europa is nieuw Vestingfeest

Geplaatst op Wednesday 14 February 2018 15:15
  • © Werner van Hoof

  • © Werner van Hoof

  • © Werner van Hoof

  • © Werner van Hoof

  • © Werner van Hoof

  • © Werner van Hoof

  • © Werner van Hoof

pinterestmail

Steenwijk krijgt dit jaar een nieuw Vestingfeest: Fiësta Europa. Dit is een meerdaags evenement met producten uit zeventien verschillende Europese landen.

Dit concept bestaat al negen jaar in België, in meer dan 40 plaatsen. In Nederland zijn maar twee plaatsen waar dit evenement wordt gehouden, in Maastricht en in Zeeuws-Vlaanderen. Voor het eerst in de geschiedenis gaat de karavaan de grote rivieren oversteken en neerstrijken in de Olde Veste.

‘We waren hier al twee jaar mee bezig’, vertelt Han Evers van de organiserende evenementencommissie van Stichting Steenwijk Vestingstad. ‘Dankzij de goede relaties met de organisatoren van Pasar Malam, die ons op het spoor hebben gezet. De Pasar Malam is al jarenlang een groot succes en is inmiddels uitgegroeid tot een vijfdaags feest. We denken en hopen dat we net zo’n unieke vis als de Pasar Malam hebben gevangen. Het is weer een vernieuwend onderdeel en dat is ons de laatste vijf jaar gelukt. Daar zijn we heel blij mee.’

Specialiteiten

Fiësta Europa is bestaat uit kraamhouders uit zoveel mogelijk verschillende Europese landen. Zij brengen specialiteiten mee uit hun eigen land of regio. Niet alleen gastronomie en lokale gerechten en streekproducten, maar ook allerlei artisanaat, lederwaren, edelstenen, zepen, houtsnijwerk, textiel, enzovoorts. Ze komen uit alle hoeken van Europa, van Finland tot Hongarije, van Engeland tot Italië. Zo is er houtsnijwerk uit de Balkan, worsten uit Duitsland, olijven uit Spanje, manden uit Portugal, warme truien uit Lapland (Finland) en Fudge (een traditionele zoete lekkernij) uit Groot-Brittannië.

Feest

Werner van Hoof van Fiësta Europa uit Wuustwezel (België): ‘Zo ontstaat een kleurrijke en kwaliteitsvolle Europese markt met een heel gevarieerd aanbod. Noem het gerust een feest van Europese marktkramers. Het feit dat de meeste deelnemers ook werkelijk uit die landen komen en niet eens onze taal spreken maakt de markt heel authentiek en brengt vanzelf een aangename sfeer.’

In eerste instantie is het een driedaags evenement. Han Evers: ‘We kunnen het net als Pasar Malam uitbouwen naar vijf dagen, maar we laten het eerst bij drie dagen en kijken hoe het evenement bevalt.’ Het evenement is op 8, 9 en 10 augustus.

Programma

De Vestingfeesten beginnen op woensdag 18 juli met de Nachtmarkt. Een week later begint de vijfdaagse Pasar Malam (25-29 juli), op woensdag 1 augustus staat de Markt vol met oude ambachten, Fiësta Europa is dus op 8,9 en 10 augustus, het Food Truck festival is op 15 augustus, de Kidsdag op 22 augustus. Tijdens de Nacht van Steenwijk op donderdag 30 augustus treedt het Drents vakantieorkest op.

De organisatie is nog bezig met de invulling van het muzikale avondprogramma. Zeker is dat de boerenrockband Bökkers op 22 augustus optreedt.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.