abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Steenwijk

Rechtswinkel Steenwijkerland is verhuisd naar Golfstaete

Door Hilda Knol op maandag 11 juni 2018 14:12
  • Kristy van Oosterhout en Pieter Bosch. © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Steenwijk Rechtswinkel Steenwijkerland is al vijf maanden geleden naar de Golfstaete verhuisd, maar het nieuwe onderkomen pal naast het treinstation wordt nog steeds niet zo druk bezocht als voorheen de ruimte in De Meenthe.

De vrijwilligers willen daarom nog eens benadrukken dat iedereen met een smalle beurs uit Steenwijkerland en wijde omgeving, die rechtshulp nodig heeft, welkom is op de nieuwe stek tijdens de gratis spreekuren.

De nieuwe ruimte van Rechtswinkel Steenwijk is goed bereikbaar, daar ligt het niet aan volgens vrijwilliger Pieter Bosch. Bij de Golfstaete is immers volop parkeergelegenheid en het trein- en busstation ligt op loopafstand. In het gebouw zelf zit het bureau vanaf de ingang meteen in de eerste kamer aan de rechterhand. In de circa 20 m2 grote ruimte staat een fors bureau, de wanden zijn net van een fleurig likje verfje voorzien. 'Op het internet is de Rechtswinkel moeilijker vindbaar,' verzucht de gepensioneerde jurist. 'Op allerlei sites staan nog onze oude adresgegevens, email en telefoonnummer vermeld.' Dat de Rechtswinkel voor haar verhuizing naar de Golfstate tijdelijk in De Buze zat, creëerde nog meer onduidelijkheid.

Sociaal Werk de Kop

Kristy van Oosterhout, buurtwerker van Sociaal Werk de Kop, erkent dat de veranderde organisatievorm ook verwarrend is. 'Voorheen viel de Rechtswinkel onder Timpaan, maar sinds 1 januari is dat Sociaal Werk de Kop.' En vanaf haar oprichting begin jaren tachtig was de Rechtswinkel jarenlang zelfstandig. Bosch was een van de oprichters. De juridische vragen die de bezoekers aan de vrijwilligers van de Rechtswinkel stellen zijn volgens hem in de loop der jaren nauwelijks veranderd. 'Cliënten komen nog steeds met vragen over ontslagen, arbeidsconflicten, scheidingen, erfenissen en consumentenrecht, zoals regels omtrent het afsluiten van telefonische abonnementen en aankoop van bijvoorbeeld bankstellen en huizen,' legt hij uit. Zij kunnen ook hun inkomstenbelasting laten invullen door de vrijwilligers van de Rechtswinkel. En zelfs mensen met burenconflicten kunnen terecht bij de laagdrempelige instantie. 'We zijn soms net de Rijdende Rechter,' lacht de jurist.

Juridisch advies

Bosch benadrukt dat de Rechtswinkel niet gaat procederen voor haar cliënten. 'We richten ons vooral op het geven van juridisch advies, hoewel we soms ook weleens een brief schrijven of een telefoontje plegen. Aan de rechtswinkel zijn ook zogenaamde tweedelijnsmedewerkers verbonden. Hierbij moet je denken aan advocaten, deurwaarders, notarissen en accountants. Cliënten worden soms doorverwezen naar deze tweedelijnsmedewerkers of naar andere deskundigen. Ook worden de medewerkers van de rechtswinkel bijgeschoold door de deskundigen. Omgekeerd brengen zij hun klanten in contact met de Rechtswinkel. 'Het is ons gezamenlijke doel mensen tijdig op het juiste spoor te zetten, zodat we kunnen voorkomen dat problemen escaleren.' De Rechtswinkel werkt bovendien volop samen met de andere instanties die onder Sociaal Werk de Kop vallen, zoals het maatschappelijk werk en het buurtwerk. 'Mensen met juridische problemen hebben vaak ook maatschappelijke of financiële problemen,' zegt Van Oosterhout. 'Al de diensten van Sociaal Werk de Kop, zitten hier onder hetzelfde dak, de lijnen zijn kort.'

De reacties van de cliënten die de Rechtswinkel bezoeken, zijn meestal behoorlijk positief. 'Hoewel het ook voorkomt dat ze onze boodschap liever niet horen,' relativeert Bosch. Toch heeft hij al heel wat repen chocolade en flessen wodka als dank voor de geboden hulp ontvangen. Jaarlijks komen er zo'n duizend bezoekers oftewel vijf per ochtend op de gratis spreekuren. 'Dat halen we dit jaar niet,' zegt Bosch. Samen met de andere tien vrijwilligers is hij er klaar voor om vragen te beantwoorden op de nieuwe stek. Zittend achter een bureau, nodigt hij uit: 'Iedereen in Steenwijkerland en wijde omgeving met een smalle beurs is welkom!'

Contactgegevens

De gratis spreekuren van Rechtswinkel Steenwijk zijn op maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur in de Golfstaete, Stationsplein 10 in Steenwijk. Belastingadvies alleen op afspraak op elke maandag van 9.00 tot 12.00 uur. Mail: rechtswinkel@sociaalwerkdekop.nl en telefoon: 06- 30717904. Meer informatie: www.sociaalwerkdekop.nl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.