abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland is in 2018 weer gestegen, blijkt uit cijfers van de apothekers. Dat zou komen doordat ‘we’ voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. ,,Als de gemiddelde prijs wat hoger is, wordt Nederland aantrekkelijker voor fabrikanten", zegt Eric Janson, directeur van de beroepsvereniging van apothekers. Onze stelling: beschikbaarheid van medicijnen is belangrijker dan de prijs.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Steenwijk

Taakstraf voor vervalsen van handtekening

Geplaatst op Friday 14 September 2018 13:34
  • © BUN/ Michiel Kolle

pinterestmail

Zwolle - Na een echtscheiding vervalste een man uit Tuk de handtekening van zijn ex-vrouw om van een verzekering af te komen. Vrijdag werd hij door de politierechter met een taakstraf op de vingers getikt.

Michiel Satink

Het was slechts een formaliteit, zo vond de 65-jarige verdachte uit Tuk. Hij kreeg in 2016 de uitnodiging van de Rabobank om over zijn spaaroptimaalverzekering te praten. Die verzekering was volgens hem gekoppeld aan de hypotheek van 108.000 euro. De hypotheek stond op zijn naam en de premie van de verzekering betaalde hij ook zelf. Die verzekering had na twintig jaar het einde van de looptijd bereikt en dus kon hij daarmee zijn hypotheek aflossen.

Alleen wilde de bank ook de handtekening van zijn toen al ex-vrouw. De bank was kennelijk vergeten dat hij al gescheiden was, zei de verdachte vrijdag tegen de politierechter in Zwolle. ‘Ik dacht: dit is een formaliteit. Daar heeft zij niets meer mee te maken, we hadden alles met de scheiding al geregeld. Dus hup, ik heb haar handtekening er ook onder gezet. Dom, ja.’

Claim

De vrouw kwam er veel later pas achter omdat ze geen jaaroverzicht meer kreeg van de bank. De bank gaf haar te kennen dat de verzekering al was opgezegd en dat zij er ook voor getekend had. Dat laatste bleek dus een vervalste handtekening te zijn. De vrouw claimde de helft van die 108.000 euro tegoed te hebben. De bank heeft later alsnog ook aan haar uitgekeerd.

Geen voorwaardelijke straf

De officier van justitie achtte de vervalsing bewezen. ‘Het gaat hier om een uitkering van meer dan een ton. De bank moet er van uit kunnen gaan dat die handtekeningen kloppen.’ Ze vroeg om een taakstraf van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De raadsvrouw betwistte het verhaal van de aangeefster dat haar de helft toekwam. In het scheidingsconvenant tussen de beide voormalige echtelieden was alles al verdeeld. De rechter kwam tot een taakstraf van 60 uur voor de vervolging. Omdat hij verwacht dat de man ervan geleerd heeft, legde hij geen voorwaardelijke straf op.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.