abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
Steenwijk

Pluim voor initiatief bijentuin Van Tafelronde 93 Steenwijk

Geplaatst op dinsdag 8 januari 2019 20:05
  • Van links naar rechts: burgemeester Rob Bats, Theo Bouius van de Rabobank en Pieter van de Koppel. © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Steenwijk - Het initiatief om een bijentuin te gaan inrichten op de Steenwijker Kamp is beloond met de Pluim van het Jaar. Het idee is afkomstig van de Tafelronde 93 uit Steenwijk.

Uit handen van burgemeester Rob Bats kreeg voorzitter Pieter van de Koppel dinsdag tijdens de nieuwjaarsreceptie in De Meenthe niet alleen de zilveren pluim, maar ook een cheque overhandigd van € 2000,-.

Consequenties

Namens de Stichting Stad en Streek legde Gerard Ardesch uit, waarom de jury deze keuze heeft gemaakt. ‘Daarbij - zoals altijd – nadrukkelijk kijkend naar de positieve effecten, die van een initiatief kunnen worden verwacht.’ Ardesch wees in dit kader op bevindingen van Duitse insectenkenners en andere wetenschappers, die een forse teruggang zien in het aantal insecten. ‘En met name bijen’, aldus Ardesch. ‘Dit heeft de nodige consequenties voor ons als mens, maar ook voor de tuinbouw, de landbouw, het milieu en de natuur.’

Daarom heeft de jury dit jaar gekozen voor het initiatief van de Tafelronde 93 Steenwijk. ‘Een enthousiast stel jonge kerels is bezig een stuk grond op De Kamp in Steenwijk aan te kopen, waar dit jaar een bijentuin moet gaan komen’, aldus Ardesch namens de jury, die verder bestond uit Theo Bouius, Han Evers, Alfred Peterson en Henk Ymker.

Langdurig project

Voorzitter Pieter van de Koppel van de Tafelronde 93 Steenwijk sprak van een langdurig project, waar de Steenwijker Tafelaars zich de komende jaren voor willen gaan inzetten. Hierdoor kan de bijenpopulatie weer gaan groeien, zeker nadat via educatieve lesprogramma’s leerlingen van basis- en middelbare scholen van Steenwijkerland hierbij worden betrokken. Van de Koppel: ‘Dankzij de Pluim zijn de aankoop van de grond en de inrichting dichterbij gekomen. We zijn heel blij met de Pluim, die alles in een stroomversnelling heeft gebracht. Het zou ontzettend mooi zijn, wanneer we nog voor de zomervakantie de zaak voor elkaar kunnen krijgen.’

Deze dertiende verkiezing van de Pluim van het Jaar kon worden gerealiseerd dankzij de Stichting Stad en Streek met medewerking van de Rabobank, NDC Mediagroep en juwelier Maas.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.