abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Ziektekostenverzekering
Een aanvullende verzekering hoeft niet, maar het kan wel handig zijn als je zorg nodig hebt die de basisverzekering niet vergoedt. Toch stoppen veel mensen met die verzekeringen. Onze stelling: Ik neem volgend jaar geen aanvullende verzekering meer.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
RTV Meppel, RTV Drenthe en de Meppeler/ Steenwijker Courant van Boom reg...
Steenwijkerland

Agrariërs zijn niet gerust op status Werelderfgoed (reportage)

Geplaatst op vrijdag 3 april 2015 08:53
  • Eind april wordt pas bekend of de status Werelderfgoed van de Koloniën binnen de Maatschappij van Weldadigheid de volgende ronde haalt. © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Willemsoord - Aan de vooravond van de afschaffing van het Europese melkquotum maakten een aantal boeren uit Willemsoord en omgeving zich dinsdag vooral druk om de status van Werelderfgoed die mogelijk voor het voormalige koloniedorp in het vat zit.

En vooral wat dat zou kunnen betekenen voor hun toekomstige bedrijfsvoering. Maar ook deze derde informatieavond, dit keer gehouden in multifunctioneel centrum ’t Kloniehuus in Willemsoord en belegd door de gemeenten Steenwijkerland, Westerveld en Weststellingwerf, stelde de lokale agrariërs niet gerust. Zeker niet, een stuk argwaan rond mogelijke beperkingen bleef de boventoon voeren. 

Nominatie ondergesneeuwd

Tijdens de twee eerder gehouden info-avonden liep het bouwen van woningen op ‘lege plaatsen’ langs de wegen van de oude Kolonie 3 als rode draad door de bijeenkomst. Overigens onterechte angst om een woning voor je neus te krijgen die alle uitzicht op het landschap wegneemt was daarbij belangrijker dan de status van Werelderfgoed. Ook afgelopen dinsdag raakte die nominatie, ondanks alle goede bedoelingen van de presentatoren, een beetje ondergesneeuwd en kwam de discussie steeds terug op wat de agrariërs in het gebied straks nu wel en niet mogen qua eventuele uitbreiding van hun bedrijf.

Onzeker

Preken voor eigen parochie, maar begrijpelijk: 'We moeten er wel ons brood verdienen', aldus Conny Schiere, die namens de LTO-agrariërs het woord voerde. 'We zijn niet tegen het Werelderfgoed, we willen ook de plannen van bijvoorbeeld Welkom in Weldadig Willemsoord niet dwarsbomen, we willen alleen weten waar we aan toe zijn. Waar we met elkaar qua toekomstige bedrijfsvoering ‘ja’ tegen kunnen zeggen. Gebruikte termen als bufferzone maken je vooral onzeker.'

Acht kandidaten

Los van alle commotie wordt eind april pas bekend of de status Werelderfgoed van de Koloniën binnen de Maatschappij van Weldadigheid de volgende ronde haalt. In welke volgorde de acht kandidaten die er zijn uiteindelijk aan de minister worden voorgelegd. Zowel Steenwijkerlands burgemeester Marja van der Tas als Westerveld-woordvoerder Bernard Stikfort zijn hoopvol gestemd over de afloop. 'We zijn er van overtuigd een uitstekend tussentijds dossier te hebben samengesteld.' De eindtoetsing van Den Haag is in 2016 en twee jaar later als de Maatschappij van Weldadigheid 200 jaar bestaat, zou Unesco witte rook kunnen geven. Maar zover is het dus nog niet.

Als positief werd dinsdagavond ervaren dat de LTO-afdelingen in de drie gemeenten samen in gesprek gaan om waar mogelijk bestemmingsplannen met argusogen te volgen en inbreng te hebben in eventuele bijstelling. 'De Land en Tuinbouw Organisatie is een belangrijke speler', zo stelde Van der Tas nadrukkelijk vast. 'Maar het gebied gaat niet op slot, Willemsoord en de buren van Frederiksoord en Wilhelminaoord  worden geen museumdorpen en de kaasstolp gaat er niet over waarbinnen niets meer mogelijk zou zijn. Integendeel.'

'Wat brengt het Werelderfgoed ons?' was de slotvraag in ’t Kloniehuus. 'Trots en zelfbewustzijn. Dan stel je wat voor!', aldus Van der Tas. Wordt vervolgd op 9 april in het dorpshuis van Wilhelminaoord.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.