abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vakantie
De kans is vrij groot dat volgende week flink zonnig verloopt. Daarbij komen de maxima mogelijk zelfs hoger uit dan deze week. Onze stelling: Vanwege het mooie weer blijven wij dit jaar tijdens de vakantie in Nederland.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Mag basisschool ’t PuzzelsTuk in Tuk blijven of moet ze verhuizen naar...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Ook in Steenwijkerland zijn op 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.
Steenwijkerland

Steenwijk herdenkt oorlogsslachtoffers in voormalig Nederlands Indië

Geplaatst op zondag 13 augustus 2017 10:22
  • © Wilbert Bijzitter

  • © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Steenwijk - Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en eindigde de Tweede Wereldoorlog ook in het oostelijk deel van de wereld.

In het voormalig Nederlands Indië, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, kwam daarmee een einde aan de Japanse bezitting, die begin 1942 was begonnen. De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert, in samenwerking met de gemeente Steenwijkerland, jaarlijks de herdenking van de oorlogsslachtoffers, die in die periode als burger of militair zijn omgekomen.

Kransen

Bij het Indische gedenkteken in het Slingerbos wordt tijdens de bijeenkomst gesproken door burgemeester Rob Bats. Door hem en, namens de Commandant van de 43e gemechaniseerde Brigade, door kolonel Nico Boom worden kransen gelegd. Ook vertegenwoordigers van de Wapenbroeders, het Comité Alle Gevallenen in ZO Azië en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 nemen aan de krans- en bloemenlegging deel.

Fatsoenlijke samenleving

Direct betrokkenen bij het Indische oorlogsverleden verlenen hun bijdrage aan de bijeenkomst. Maarten C. Hoff houdt een voordracht onder de titel  'Een fatsoenlijke samenleving herdenkt en viert'. Als zoon van een moeder, die de wreedheden van de de Japanse militaire politie de Kempeitai heeft moeten ondergaan, terwijl zijn vader als krijgsgevangene aan de Pakan Baroe spoorlijn was te werk gesteld, bracht hij de oorlogsjaren door in de kampong van zijn oma.

Overleden vader

Noor de Ruyter de Wildt, geboren in Surabaya, houdt een lezing over 'Tekens van mijn overleden vader'. Haar vader overleed tijdens een ziekentransport dat op weg van de Molukken naar Java werd getorpedeerd. Als krijgsgevangene moest hij werken aan vliegvelden op Seram en Haroekoe. Henk van Dalen staat, met het voorlezen van  een gedicht, stil bij de Slag op de Javazee, 75 jaar geleden.

Het gelegenheidsvrouwenkoor onder leiding van Lucie de Lange brengt tijdens de bijeenkomst een vijftal liederen ten gehore. Vrijwilligers van de Nationale Reserve vormen de erewacht bij het gedenkteken en verlenen hun medewerking bij de vlagceremonie, evenals de veteranen van de Wapenbroeders. Na afloop is er een ontmoeting in het dorpshuis in Onna.

De herdenking begint om 12.00 uur bij het Indische gedenkteken in het Slingerbos, hoek Meppelerweg/Gagelsweg. Parkeermogelijkheid is bij zwembad De Waterwijck.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.