abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vakantie
De kans is vrij groot dat volgende week flink zonnig verloopt. Daarbij komen de maxima mogelijk zelfs hoger uit dan deze week. Onze stelling: Vanwege het mooie weer blijven wij dit jaar tijdens de vakantie in Nederland.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Mag basisschool ’t PuzzelsTuk in Tuk blijven of moet ze verhuizen naar...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Ook in Steenwijkerland zijn op 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.
Steenwijkerland

Plan voor Indisch herinneringsveld nog steeds in impasse

Door Marianne Weegenaar op woensdag 9 augustus 2017 15:12
  • © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Steenwijk - Het inrichten van een Indisch Herinneringsveld in Steenwijk verkeert nog steeds in een impasse.

Al jaren probeert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 Steenwijk dit initiatief van de grond te krijgen in het Slingerbos.
Belangrijk knelpunt is dat het gedenkteken, een ontwerp van kunstenares Annica Koot. Zij wil niet dat er iets veranderd aan de directe omgeving van haar ontwerp.


Het is inmiddels een lang slepende zaak. Het vorige college van B&W heeft het plan voor het herinneringsveld enthousiast enthousiast ontvangen. Toen er echter spijkers met koppen geslagen moesten worden, kwam er een nieuw college ten tonele en lukte het niet op één lijn te komen met de kunstenares. Stichtingsvoorzitter Wim Oosterhuis: ‘Het blijft jammer dat de ontwerpster van het huidige gedenkteken haar aanvankelijk verleende goedkeuring voor het plan heeft ingetrokken. Hoewel we de huidige gemeenteraad in deze zaak hebben betrokken heeft tot nu toe geen enkele fractie of raadslid enig initiatief genomen zich met de zaak te bemoeien.’

Kritisch

Hij is dan ook kritisch over de slogan van de coalitie “Minder overheid, meer samenleving”. ‘Het lijkt een loze politieke kreet. We hopen nu op betere tijden. We hebben te maken met een nieuwe burgemeester, die hopelijk meer hart voor de wensen van de Indische gemeenschap heeft dan zijn voorgangster… We hopen op een goed kennismakingsgesprek met Bats. Maar nu houden we eerst een pas op de plaats om ons rustig op de jaarlijkse herdenking van 15 augustus te concentreren.

Defensie is er weer bij

Da een jaar afwezigheid is dit jaar Defensie weer van de partij in de persoon van kolonel Nico Boom. Vorig jaar was de stichting erg teleurgesteld over het niet aanwezig zijn van een vertegenwoordiger van de 43e Gemechaniseerde Pantserdivisie. Als reden voor zijn afwezigheid had Generaal Swillens laten weten dat de begroting van zijn legeronderdeel het gehoor geven aan de uitnodiging niet mogelijk maakte.
Het bestuur heeft zijn ongenoegen hierover kenbaar gemaakt bij de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht Generaal Hoitink. Oosterhuis: ‘Daarbij is het gevoelen van de Indische gemeenschap benadrukt, dat het bewust niet deel nemen aan een herdenking van een militaire autoriteit, van weinig respect getuigt voor omgekomen koninkrijk-collega’s uit de Tweede Wereldoorlog. We zijn blij dat Defensie dit jaar weer aanwezig is’.

Herdenking op 15 augustus

De herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië wordt op 15 augustus gehouden, bij het gedenkteken in het Slingerbos (hoek Meppelerweg / Gagelsweg.). De herdenking begint om 12.00 uur.
Twee sprekers, die persoonlijk betrokken zijn geweest bij de Japanse bezetting houden bij de herdenking een voordracht. De toespraak van Maarten Hoff is getiteld “Een fatsoenlijke samenleving herdenkt en viert”. Zijn vader is als krijgsgevangene te werk gesteld bij de aanleg van Pakan Baru spoorlijn. Hijzelf heeft de oorlog doorgebracht in de kampong van zijn grootmoeder.
Zijn moeder was gevangen genomen door de kempeitai, de Japanse militaire politie. Noor de Ruyter de Wildt, is dochter van een krijgsgevangene, die omkwam bij een torpedering van een ziekentransport van de Molukken naar Java. Haar toespraak draagt de titel “Tekens van mijn overleden vader”.
Henk van Dalen zal, met het voorlezen van  een gedicht, stilstaan bij de Slag op de Java zee, 75 jaar geleden.

Krans/bloemenleggingen

Daarna volgen krans/bloemenleggingen namens het gemeentebestuur en de commandant 43e Gemechaniseerde Pantserbrigade, Bond van Wapenbroeders, Comité voor alle gevallenen in Z.O. Azië  en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945.
Na de Taptoe volgen twee minuten stilte, waarna het tijd is voor de Vlagceremonie (met medewerking van de Wapenbroeders en NATRES) en het Wilhelmus. Ook is er aandacht voor muzikale intermezzo’s. Net als andere jaren staat het vrouwenkoor onder leiding van Lucie de Lange. Elk jaar weer wordt door een dertigtal dames in de maanden juli en augustus enthousiast gerepeteerd voor de jaarlijkse herdenking.

Ontmoeting Ons Dorpshuis in Onna

Na afloop van de herdenking vindt om 13.30 uur de gebruikelijke ontmoeting plaats. Dit maal in ’Ons Dorpshuis’ in Onna, Burg. G.W. Stroinkweg 122.. Hier wordt ook de Indische maaltijd geserveerd, waarvoor men zich vóór 10 augustus kan aanmelden via 0521 514550 / 06 52000534 of per email 15aug45steenwijk@gmail.com

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.