abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Motorcross
Crossende motoren produceren veel lawaai. Dat bleek onlangs weer in Steenwijkerland, waar de motoren tot in het Kornputkwartier te horen waren. In Staphorst vechten omwonenden van een crossbaan vanwege de overlast de omgevingsvergunning voor de rechter aan. Onze stelling: Een keer per maand lawaai door een motorcross vind ik acceptabel.
dossiers
Het is officieel droger dan in 1976 in Nederland en vanaf 23 juli is er ...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De aanleg van snel internet in Westerveld lijkt dichterbij dan ooit. Al ...
In Giethoorn wordt al jaren gediscussieerd over een gezamenlijke schooll...
Steenwijkerland

RSG Vakcollege zet Steenwijkerland weer in het licht

Geplaatst op maandag 29 januari 2018 18:00
  • © Steven de Jonge

pinterestmail

Blokzijl/Steenwijk - De RSG Tromp Meesters, VMBO afd. Vakcollege gaat in samenwerking met vrijwilligers uit Blokzijl de authentieke lantaarnpalen bij de haven in Blokzijl en bij de Grote Kerk in Steenwijk opknappen.

Steven de Jonge en Lieuwe Oenema, vrijwilligers met een hart voor techniek, hebben de afdelingsleider van het Vakcollege van de RSG Tromp Meesters, Dennie Vossebelt, benaderd met de vraag of zij iets voor elkaar kunnen betekenen. ‘De authentieke lantaarnpalen vernieuwen of op laten knappen is een dure investering’, laat De Jong weten. Namens de gemeente heeft wethouder Douwe Oosterveen enthousiast gereageerd en zijn medewerking toegezegd. Het Vakcollege leidt leerlingen op tot vakman of vakvrouw. ‘Een praktische opdracht als deze is voor de leerlingen een prachtige uitdaging’, aldus Vossebelt. De verlichting is karakteristiek voor de omgeving en moet behouden blijven. 

RSG Vakcollege

RSG Vakcollege vindt projecten in samenwerking met de omgeving belangrijk om het onderwijs betekenisvoller te maken. ‘We hebben al projecten gehad in samenwerking met o.a. de Meenthe, De Meenthehof, Zonnekamp, Fredeshiem, Zuiderbasisschool in Giethoorn, Aannemersbedrijf E. de Boer en Defensie. Wanneer leerlingen nu langs deze plaatsen komen waar we actief voor zijn geweest, dan geeft dit veel meer voldoening en betrokkenheid met de omgeving dan wanneer je alles binnen de schoolmuren houdt’, zegt afdelingsleider Vossebelt. ‘Bovendien zullen de leerlingen vol trots over hun uitgevoerde werkzaamheden praten.’

Verlichtingsproject

‘Door onderwijs projectmatig in te vullen hoef je leerlingen niet te motiveren’, vervolgt Vossebelt. ‘Het werk doet er toe, het is een ‘echte‘ opdracht. Als onze leerlingen van het Praktijkonderwijs en VMBO weten waarvoor het werk gedaan wordt en waar het terug te zien is, dan willen ze echt wel hun best doen. Ook dit project is weer fantastisch. De lantaarnpalen worden geschuurd en gespoten, de roestige binnenpijp vervangen, elektra gecontroleerd en zonodig vervangen, speling op verbindingen verholpen en kunststof glasplaten worden vervangen. Kortom: iedere leerling kan op zijn eigen niveau en interesse zijn bijdrage leveren aan het project. Het succes en de waardering die leerlingen hierdoor ervaren, geeft enorm veel voldoening. De leerling ervaart dat hij ertoe doet.’
Leerlingen ontvangen op het Vakcollege in leerjaar 1 direct 10 uur praktijk. Hiermee onderscheidt het Vakcollege zich ten opzichte van andere scholen in de omgeving. 
‘Naast het feit dat dit leerlingen motiveert, gaan leerlingen, die kiezen voor zorg of techniek, een mooie toekomst tegemoet. Door de vergrijzing en het gebrek aan technisch personeel is er straks volop werkgelegenheid. Vanuit het bedrijfsleven krijgt de school verschillende signalen dat er een tekort dreigt aan technisch geschoold personeel.’

Open dag

‘Op dit moment hebben wij op het RSG Vakcollege en RSG Praktijkonderwijs twee projecten lopen. Onder bezielende leiding van Klaas Molenkamp en Willem Wilstra zijn we bezig met het opknappen van buitenspeelmateriaal voor de Zuiderbasisschool uit Giethoorn en starten met het opknappen van de lantaarnpalen’, aldus Vossebelt.
 Meer informatie tijdens de open dag van het Vakcollege op woensdag 31 januari. De locatie Stationsstraat is geopend van 14.30 - 21.00 uur.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.