abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Mag basisschool ’t PuzzelsTuk in Tuk blijven of moet ze verhuizen naar...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Ook in Steenwijkerland zijn op 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen.
Steenwijkerland

Janny neemt na 38 jaar afscheid van Slager Bouma

Door Hilda Knol op dinsdag 13 februari 2018 11:25
  • © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Steenwijkerwold - 'Opa Bouma kreeg een ongeluk met de fiets en vroeg mij of ik wilde helpen in de huishouding,' vertelt de goed bespraakte Janny Bijl (65). Het is het begin van 38 jaar trouwe dienst in slagerij Bouma aan de Oldemarktseweg in Thij. Op vrijdag 16 februari neemt ze afscheid.

In 1980 kreeg Janny Bijl, die vlak bij de slagerij werd geboren, een aanstelling bij Bouma. In het familiebedrijf, dat al vanaf 1922 bestaat, voerden Henk en Minie Bouma de scepter. Janny weet nog dat zij op de benedenverdieping woonden. Vier ochtenden in de week assisteerde zij in de huishouding en hielp soms in de winkel. Bouma slachtte destijds nog aan huis. Janny herinnert zich de hartverscheurende taferelen als een koe losbrak en ongelukken veroorzaakte. 'Ik heb meegemaakt dat een ontsnapte koe tot aan de Ruxveenseweg liep.'

Vijfde generatie Bouma's

In 1995 nam de vijfde generatie Bouma's, zonen Peter en Martijn en zijn vrouw Agnes, de zaak over. Martijn zegt: 'Toen Janny bij ons kwam, was ik zes, ik zag haar als mijn tweede moeder. Later werden we collega's.' Voortaan helpt de inwoonster van Thij alleen nog in de winkel. Het vak heeft ze in de praktijk geleerd. 'Eerst wist ik nog niet eens hoe je ham moet snijden.' Maar al gauw leert Janny hoe ze biefstuk van een runderlap kan onderscheiden en hoe ze goed op de draad moet snijden. 'Heel leuk werk, alleen het hakken van karbonades laat ik aan de mannen over.' Vooral van de drukke kerstperiodes geniet ze. 'Soms zat ik hele weken achter alleen maar kerstpakketten te maken. ' Over het contact met collega's zegt ze: 'We zijn heel eigen met elkaar, er valt nooit een verkeerd woord.'

'Speciale klantjes'

Janny maakte in de afgelopen decennia de groei van de slagerij mee. De hele benedenverdieping werd bij de winkel getrokken en de kantine verhuisde naar boven. Ook de klandizie groeide. 'Eerst was het echt een dorpsslagerij, waar alleen het gewone volk uit Steenwijkerwold kwam. Nu rijden er ook dikke mercedessen voor uit de wijde regio.' Vooral om haar worsten is Bouma geliefd. Het personeel groeide van 3 tot 12 medewerkers. Aan huis slachten doet het bedrijf sinds 2005 niet meer. De slagerij verkocht vroeger hooguit vijf verschillende soorten vlees. Nu kun je er zelfs complete maaltijden, belegde broodjes en zelfgemaakte soep kopen. Wat niet is veranderd is de gemoedelijkheid. 'Ik help de meeste klanten gewoon in het dialect, er zit nooit een chagrijn tussen,' zegt Janny. Sommige klanten willen het liefst door Janny geholpen worden. 'Dat zijn mijn speciale klantjes, ik weet precies wat voor vlees of spek ze willen hebben,' lacht de bediende. Zelf neemt ze voor het weekend graag een biefstukje of een vette speklap mee naar huis. Haar kleinkinderen trakteert ze op sausijsjes. 'En dat proeven ze, veel lekkerder dan uit de supermarkt.'

'Bijltjes'

Bouma heeft Janny's inzet altijd gewaardeerd. Hij heeft zelfs het grillhapje 'Bijltje' naar haar vernoemd. Als Janny 25 jaar in dienst is, wordt ze verrast met ballonnen en een feest. Haar naderende afscheid heeft ze al samen met haar vrouwelijke collega's gevierd met een high tea. Voor de mannen nam ze gebak mee. Of ze het werk gaat missen, kan ze nog niet zeggen. 'Het was een leuke periode, maar ik ben er wel aan toe. De laatste tijd heb ik al afgebouwd naar twee ochtenden.' Samen met haar gepensioneerde man Roel wil ze in haar extra vrije tijd fietstochten gaan maken op elektrische fietsen. Ze belooft nog regelmatig langs te komen voor een boodschapje en een kopje koffie!

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.