abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Watertappunt
Tijdens de koningsspelen op vrijdag 12 april konden basisscholen tappunten voor water winnen. Die binnenwatertappunten worden beschikbaar gesteld door de 10 drinkwaterbedrijven van Nederland. Met de binnenwatertap hoeven leerlingen geen gebruik meer te maken van het toilet om hun bidons of navulbare flesjes te vullen met kraanwater. Onze stelling: Elke school moet zorgen voor een watertappunt om het drinken van kraanwater te bevorderen.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Steenwijkerland

Vertrouwen in gemeente daalt

Geplaatst op maandag 16 april 2018 11:42
  • © NDC Mediagroep

pinterestmail

Steenwijk - Inwoners van Steenwijkerland hebben minder vertrouwen in het gemeentebestuur. Dat blijkt uit het inwonersonderzoek 2017, dat de gemeente heeft gehouden.

2600 inwoners van Steenwijkerland hebben de enquête ingevuld. Ten aanzien van de mate van inspraak en participatie is de conclusie dat inwoners van Steenwijkerland minder tevreden zijn dan inwoners van gemeenten van vergelijkbare omvang. De waardering blijft gemiddeld 10 procentpunt achter bij de landelijke cijfers. Bijna een derde van de inwoners vindt daarentegen dat de gemeente niet voldoende naar hen luistert en niet voldoende betrekt bij haar plannen. In het algemeen reageren bewoners verdeeld over de mate van inspraak en participatie. Inwoners zouden in de toekomst hun ideeën met name willen delen met de gemeente via een burger- of inwonerspanel.

In het onderzoek worden thema’s genoemd, die inwoners belangrijk vinden voor de nieuwe bestuursperiode. Zoals bekend zijn er gemeenteraadsverkiezingen geweest en wordt er momenteel een nieuw college gevormd en een collegeprogramma voorbereid.

Voorzieningen

Een thema is voorzieningen. Basisonderwijs is niet langer de best beoordeelde buurtvoorziening, dat is nu de bereikbaarheid van de buurt met de auto. Er zijn dalingen te zien in de tevredenheid over sociaal-culturele voorzieningen (al sinds 2007), sportvoorzieningen en kinderopvang/peuterspeelzalen.

Bij twee van de vier onderdelen van de fysieke leefomgeving (speelplekken voor kinderen en onderhoud van openbaar groen) is de tevredenheid sinds 2015 stabiel gebleven. Inwoners zijn gemiddeld minder tevreden over de voorzieningen voor jongeren en het onderhoud van wegen, paden en pleintjes in vergelijking met twee jaar geleden. Een mogelijke verklaring van de gemeente is dat het (basis) onderhoudsniveau niet overeenkomt met de verwachtingen van de inwoners. Verder raakt het wegennet ‘op leeftijd’, hetgeen merkbaar zal zijn voor weggebruikers.

Minder buurtoverlast

Er is een lichte daling in buurtproblemen en buurtoverlast in Steenwijkerland ten opzichte van 2015. Vooral de drie meest voorkomende buurtproblemen (te hard rijden, hondenpoep en rommel op straat) en agressief verkeersgedrag laten een duidelijke daling zien.

Het gevoel van veiligheid is tegelijkertijd licht gestegen ten opzichte van 2015, een trend die ook landelijk zichtbaar is.

In Steenwijk-centrum zijn de onveiligheidsgevoelens met bijna 50 procent gedaald ten opzichte van 2015. De onveiligheidsgevoelens zijn in de buurten van Steenwijkerland in 2017 nog wel hoger.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.