abonneer nu
vinkje
DE STELLING
poll
Vaccineren
Bol.com moet stoppen met het onder de aandacht brengen van niet-wetenschappelijke boeken waarin wordt betoogd dat kinderen niet gevaccineerd moeten worden. Dat vindt staatssecretaris Blokhuis. Volgens Blokhuis staan er "keiharde leugens en klinkklare onzin" in de boeken. Onze stelling: het is goed dat de staatssecretaris omstreden publicaties wil weren uit het winkelaanbod.
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen Steenwijkerland ...
Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen over lokale drugsoverlas...
Steenwijkerland

Inwoner Steenwijkerland betaalt vier jaar lang teveel voor afval

Geplaatst op vrijdag 9 november 2018 08:30
  • © Eigen foto

pinterestmail

Steenwijk - Al jaren wordt Steenwijkerland gezien als voorbeeldgemeente op het gebied van afval. Inwoners scheiden veel en daardoor kunnen de kosten beperkt blijven. Maar de kosten voor de inwoners hadden de afgelopen vier jaar nog lager moeten zijn. Tot die conclusie komt Steven Boersma, raadslid van het CDA Steenwijkerland.

Het college heeft voorgesteld aan de raad om de afvalstoffenheffing voor het komende jaar flink te verhogen. In 2019 gaan de inwoners €12,07 meer betalen aan het vastrecht dan in 2018. Een deel van deze verhoging komt volgens het college door de aangekondigde afvalstoffenheffing van het rijk. In de toelichting wordt aangegeven dat deze kosten er tot 2019 niet waren, omdat het afval in Duitsland werd gestort en daar de verbrandingsbelasting niet van toepassing is. In 2015 werd echter ook al een flinke verhoging doorgevoerd van de afvalstoffenheffing, ruim €28,00, met ook als onderbouwing dat de verbrandingsbelasting ingevoerd werd.

‘Jarenlang teveel betaald’

‘Het klopt inderdaad dat in 2015 de verbrandingsbelasting ingevoerd werd door het rijk’, zegt Steven Boersma. ‘Maar nu blijkt dat de gemeente deze helemaal niet heeft hoeven te betalen de afgelopen jaren, terwijl de inwoners dit wel hebben betaald aan de gemeente. Die hebben nu dus jarenlang teveel betaald.’

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel de inwoners precies teveel betaald hebben. Boersma: ‘Het is voor het CDA onbegrijpelijk dat dit op deze manier is gegaan. Wij zouden als CDA graag zien dat de inwoners terug gaan krijgen wat ze de afgelopen jaren teveel hebben betaald. We gaan dan ook een voorstel doen om inwoners grof afval in beperkte mate, bijvoorbeeld 250 kilo per jaar, gratis naar de Rova te laten brengen. Niet alleen voorkomen we hiermee veel zwerfafval, maar op deze manier worden de inwoners volgens ons ook een stukje beloond voor het goede scheiden van het afval.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.