abonneer nu
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De Koloniën van Weldadigheid krijgen mogelijk de werelderfgoedstatus va...
In 2005 is het bestemmingsplan Eeserwold, het bedrijventerrein langs de ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Actueel

De Taman in winterslaap?

( Advertorial )
  • © Eigen foto

  • © Eigen foto

pinterestmail

Zoals jullie wel weten, kent Indonesië geen wintertijd. Er is daar enkel sprake van een regenseizoen (moesson) en een droog seizoen. Het regenseizoen begint ongeveer in oktober en eindigt zo rond maart.

Wintertijd in Indonesië is daardoor een behoorlijk natte tijd, maar persoonlijk juich ik de frisse regen toe als een verademing in het warme klamme klimaat. Het grappige is, dat het daar in de moessontijd elke dag rond dezelfde tijd heel hard regent. Op die manier kan je er ook op instellen, en zorgen dat je rond die tijd letterlijk ‘onder de pannen’ bent.

Maar hoe gaat dat eigenlijk hier in het dierenpark? De meeste dieren houden van een stabiele leefomgeving met zo min mogelijk temperatuurschommelingen. Eigenlijk niet anders dan ons mensen. Ook wij zetten de verwarming in de winter op een aangename temperatuur, of doen dikke wanten en mutsen op als we naar buiten gaan. Bij de dieren is het eigenlijk niet anders. Zij voelen zich het meest aangenaam bij een graad of 15. En ook wij zetten voor de dieren de verwarming aan. De zoogdieren hebben allen een eigen binnenverblijf waar zij warm kunnen schuilen wanneer ze willen.

Voor de vogels is het anders. We houden diverse vogelsoorten in ons park, maar liefst 50 soorten. Daarvan zijn een aantal soorten winterhard, en kunnen de hele winter buiten blijven. Zij zijn gewend aan het Hollandse klimaat, en moeten het doen met hun warme verenpak. Belangrijk is dat de vogels lekker beschut zitten, waardoor ze geen last hebben van de koude (soms zelfs natte) Hollandse wind. Een aantal hiervan hebben ook hun eigen binnenverblijf waar ze zelf in en uit kunnen vliegen, zoals bijvoorbeeld de vinkjes. Wel worden deze vogels extra in de gaten gehouden in deze toch wat spannende wintertijd.

Een groot aantal vogels, zoals de prachtige Blauwvleugelkookaburra’s, kunnen absoluut niet tegen de wintervorst en worden bij de eerste tekenen van de winter naar binnen gehaald. Voor hen hebben we verwarmde verblijven waar ze overwinteren. Hopelijk is in maart het hoogtepunt van de winter weer over, en kunnen ze weer heerlijk naar buiten.

De Indonesische specerijentuin & winterarrangementen

In december en januari is de Taman voor het normale bezoek echt dicht. De mensen trekken er minder op uit en gaan gezellig binnen bij het haardvuur zitten. Wel zijn er nog feestjes en partijen die gevierd worden. Daarvoor is de Taman een mooie locatie in de winter. Met de Indonesische overdekte specerijentuin, en de sfeervolle ontvangsthal wordt het feest een echte tropische aangelegenheid. Juist in de winter. Afsluitend natuurlijk een authentiek Indonesisch buffet, en het feest is compleet!

Meer weten over de winterarrangementen?

Kijk op onze website www.taman-indonesia.nl

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.