abonneer nu
Actueel

De koningen van de vijfsetter

Geplaatst op dinsdag 13 maart 2018 14:10
  • Ook de derby tegen DIOS uit Oldemarkt eerder dit seizoen eindigde in een vijfsetter. En inderdaad, ook toen won Steevast. © Bijzitter

pinterestmail

Steenwijk - Een vijfsetter spelen, dat zijn de volleybalheren van Steevast onderhand wel gewend. Voor de achtste maal was zaterdag bij Steevast een vijfde set noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen. En zoals zo vaak sloegen de Steenwijkers op het beslissende moment toe.

Een wedstrijd van Steevast is doorgaans niet saai. Van de zestien gespeelde wedstrijden moesten er acht beslist worden in de vijfde set. En van de acht gespeelde vijfsetters won Steevast er zeven. Alleen de beslissende vijfde set tegen DAC ging verloren, maar dat is dan ook de onbetwiste koploper.

Koningen van de vijfsetter dus. ‘Het is wel opvallend aan het worden’, zegt speler Ronald Berghuijs lachend. Een verklaring kan hij zo niet geven. ‘Als je telkens de laatste set wint, dan zouden we toch ook in staat moeten zijn om de wedstrijd eerder te beslissen.’ Aan de andere kant: spektakel gegarandeerd. ‘We winnen bijna altijd de vijfde set. Dat is toch een prestatie. Misschien ook een bevestiging dat we er conditioneel gewoon prima voor staan.’ De zeven gewonnen vijfsetters leveren Steevast naast de overige overwinningen een verdienstelijke vierde plek op. Geen zicht op promotie, maar niettemin een heugelijk seizoen.

Smash uit het boekje

Zaterdag ontving Steevast tegenstander OPM uit Heerenveen. De Friezen waren niet naar Steenwijk gekomen om het op een vijde set aan te laten komen. Fel begonnen ze aan het duel, gesterkt door een stevige service. Steevast keek meteen tegen een achterstand aan. Arjen Boerma onderbrak met een smash uit het boekje de serviceserie. Vanaf dat moment kwam de Steenwijker machine op gang. Op het laatst kroop OPM puntje voor puntje dichterbij, totdat Gerard van der Burg het welletjes vond.

Met een harde klap sloeg hij de set binnen: 25-23. In de tweede set een slimmer OPM. Met geplaatste ballen ontregelde de ploeg uit Heerenveen de defensie van Steevast. De Steenwijkers hielden zich in de race op basis van strijd, maar het was OPM dat aan het langste eind trok: 22-25.

De derde set werd één voor Steevast om snel te vergeten. OPM speelde gewoonweg goed. Het Friese blok stond als een huis, terwijl de aanvallers het Steenwijker grondgebied stevig onder vuur namen. Steevast wist zich geen raad met de slimme ballen en kon zodoende spelverdeler Frith Fiege nauwelijks in stelling brengen. OPM won met 21-25. In de vierde set schroefde Steevast de intensiteit omhoog.

Aan de hand van passer-lopers Van der Burg en Detmar Slager bestookte Steevast de verdediging van OPM. Bovendien toonde Slager zich servicevast. Met een serie van tien punten sloeg hij Steevast hoogstpersoonlijk terug in de wedstrijd: 25-17.

Beslissende moment

Opnieuw een vijfde set. Op de beslissende momenten de juiste dingen doen, is een kwaliteit. En die kwaliteit spreidde Steevast in de beslissende set opnieuw ten toon. Met relatief groot gemak werd OPM opzij gezet: 15-9. ‘We zijn het inmiddels gewend. Toch een voordeel’, denkt Berghuijs. Vrijdag speelt Steevast om 19.00 uur tegen de lokale favorieten in Sportfun in Joure.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.