abonneer nu
Actueel

‘Verhalen over jeugd Kees Kist’

Geplaatst op zondag 8 juli 2018 13:36
  • Voormalig voetbalprof Kees Kist groeide op onder de Sint Clemens. © Sieb van der Laan

pinterestmail

Steenwijk Vriendengroep Kees Kist zag in mei van dit jaar het levenslicht. Een groep van zes Steenwijkers, Liesbeth Hermans, Carolina Linthorst, Henk Ymker, Frans van der Velden, Jannes Mulder en Don van der Veen, heeft 2019 uitgeroepen als feestjaar rond Kees Kist.

In 2019 is het veertig jaar geleden dat Kees Kist als eerste Nederlander in Parijs de gouden schoen kreeg uitgereikt als Europees clubtopscorer.

Later zouden Wim Kieft en Marco van Basten in de voetsporen treden van de blonde goalgetter en mochten ook zij de gouden schoen in ontvangst nemen. De vriendengroep is aan het brainstormen over leuke activiteiten om de beste voetballer die ooit onder de Sint Clemens is geboren op een passende manier in het zonnetje te zetten. De voormalig Oranjeklant, en speler van AZ’67, Paris Saint Germain, SC Heerenveen en Mulhouse werd al eens uitgeroepen tot sportambassadeur van de gemeente. Dat gebeurde destijds tijdens het jaarlijkse sportgala in de Meenthe.

Boekje

De twee dames van de vriendengroep, Liesbeth Hermans en Carolina Linthorst, werken aan een boekwerkje dat in het feestjaar moet verschijnen. Daarvoor zoeken ze contact met allerlei mensen die Kees goed kennen, bijvoorbeeld doordat ze vroeger bij hem op school hebben gezeten of met hem zijn opgegroeid in Steenwijk West, in de volksmond beter bekend als het Dal. Liesbeth Hermans is actief voor de Historische Vereniging Steenwijk en omstreken en was dertig jaar leerkracht in het basisonderwijs in Steenwijk. Carolina Linthorst is onder meer stad- en torengids bij Stadsmuseum Steenwijk.

Het Dal

De dames hebben inmiddels ook een interview gehouden met Kees zelf. De interviews moeten leiden tot een fraai boekwerkje over de jonge jaren van Kees Kist, die destijds met zijn blonde krullen op een damesbrommertje door het Dal tufte. Er is ook al gesproken met het befaamde groepje ‘bankzitters’ in park Rams Woerthe. ‘Maar er moeten toch meer mensen te vinden zijn die met ons willen praten over de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in het Dal’, aldus de dames. Ze hebben ook interesse voor de verhalen van mensen die Kees Kist niet hebben gekend, maar wel in genoemde periode hebben gewoon in de omgeving Parkstraat, Kanaalstraat en Aastraat waar de later voetbalprof opgroeide. ‘En dan denken we aan verhalen over het spelen van kinderen in de wijk. Wat voor spelletjes deden ze toen, ober duivenmelkers en saamhorigheid.’

Mensen dei hun verhaal kwijt willen mogen contact zoeken met Liesbeth Hermans, 0521 - 51 66 64, of liesbeth.hermans@ziggo.nl

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.