abonneer nu
Actueel

Talenten zetten Kolkloop naar hun hand

Geplaatst op zondag 5 augustus 2018 09:41
  • De atleten zijn vertrokken. © Sieb van der Laan

pinterestmail

Blokzijl - Twee aanstormende talenten wonnen zaterdag in Blokzijl de Kolkloop. Geert Jorritsma uit Sneek deed dat bij de mannen en Dinie Ras uit Urk bij de vrouwen.

Vooral de tijd van Jorritsma van 24 minuten en 44 seconden op de acht kilometer maakte grote indruk. Hij bleef maar vier seconden verwijderd van de toptijd uit 2001 die de Keniaan Michael Mbogo in het oude Zuiderzeestadje liep.

Het warme weer had zichzaterdagavond even teruggetrokken zodat het best meeviel voor de deelnemers. Door die hitte van de afgelopen dagen waren er ditmaalwat minder deelnemers bij deze loop, constateerden Kolkloop-animators Henri Winter en Joop Prins.

Mooie strijd

Toch kreeg het publiek een mooie strijd voorgeschoteld zowel bij de mannen als de vrouwen. Er komt een nieuwe generatie aan vond Erik Driesen uit Vollenhove, die vanaf 2013 viermaal op rij won in Blokzijl en zaterdagavond knap tweede werd. Hij had een prachtigduel uitgevochten met Geert Jorritsma en moest zich pas in de slotfase overgeven.  Om de beurt deden ze kopwerk, waarbij desoepel lopende Fries met een geweldig eindschot de overwinning greep.

De 24-jarige atleet kwam de avond ervoor nog op de baan inUtrecht in actie om op de 3000 meter als haas anderen naar een goede tijd te loodsen. Hij traint veel op Papendal en dat betaaldezich in Blokzijl uit met een geweldige tijd. Erik Driesen moest 29 seconden toegeven maar zat daar niet over in. 'Ik word ook een dagje ouder zei hij monter na afloop en de jongeren moeten het stokje een keer overnemen.' Van die jongeren eindigde Jonatan Venemauit Havelterberg als vijfde en Stefan de Vries uit Wolvega, die nog B-junior is, als zevende.

Vrouwen

Die nieuwe generatie is ook zichtbaar bij de vrouwen waar Dinie Ras uit Urk de acht kilometer won. De av NOP-atlete is in goede vormdat ze een paar weken geleden op de 10000 meter in Steenwijk liet zien met een fors pr. In Blokzijl liet ze dat zien met een geweldigeeindsprint door Hinde Fokkema uit Nijeberkoop te kloppen.

Voor de Start '78-atlete was het weer haar eerste wedstrijd na een blessuredie ze in het voorjaar opliep. Een tevreden gezicht ook bij Eline Kelly uit Steenwijk. Sinds ze drie jaar geleden serieus met hardlopenbegon maakt ze een prima ontwikkeling door.  De vierde plaats was voor good-old Anne van Schuppen die een prachtige carrière achterde rug heeft en met haar 57 jaar nog ijzersterk loopt.Op de 5,4 kilometer vrouwen ging de winst naar Start '78-talent Dione Schipper uit Steenwijkerwold. Zij traint in de Mila-groep van Start '78 onder leiding van Harry Jorritsma, jawel de vader van de Kolkloop-winnaar.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.