abonneer nu
stoel logo
UIT+Cultuur
steenwijkercourant.nl
19-01-2018 20:15
Godzijdank, hij is weer terug in de theaters: Niels van der Laan! En alsof dat nog niet genoeg is, keert ook Jeroen Woe weer te...
25-01-2018 20:15
Zangeres Esther Groenenberg brak door met de grote Youtube-hit ‘Oh meisje’ en leverde sindsdien drie pareltjes van albums a...
03-02-2018 20:15
Alles achter je laten en vertrekken: wie heeft er niet ooit stiekem van gedroomd? ‘VAMOS!’ is een musicalcomedy geïnspiree...
09-02-2018 20:15
Stevige grappen, rake typeringen, relativeringen en mopperige terzijdes waarbij enig welgemeend moralisme heel goed past. Erik ...
Koken

Scholen gaan weer pannenkoeken bakken

Geplaatst op vrijdag 26 februari 2016 10:20
  • Leerlingen gaan weer stapels pannenkoeken bakken. © Nationale Pannenkoekdag

  • Een pannenkoekentaart. © Nationale Pannenkoekdag

  • Leerlingen gaan weer stapels pannenkoeken bakken. Nationale Pannenkoekdag © onbekend

pinterestmail

Het is een heerlijk vooruitzicht.. de Nationale Pannenkoekdag. De tiende editie vindt plaats op vrijdag 18 maart. Een jubileum dus!

Dit jaar gaan ruim 850 scholen aan de bak voor ouderen. Dat zijn er zo'n 115 meer dan vorig jaar. Er doen ook scholen mee in Hoogeveen, Meppel, Staphorst, Steenwijk, Steenwijkerwold, Wanneperveen, Zwartsluis en Balkbrug mee.

In Drenthe doen ook basisscholen mee aan de Nationale Pannenkoekdag, onder meer 't Rastholt in Hoogeveen en Protestants Christelijke School Het Kompas in Meppel, de Willem Alexanderschool in Steenwijk en basisschool De Wennepe Protestants Christelijk Onderwijs in Wanneperveen. Leerlingen van deze scholen gaan, net als scholieren elders in het land, enorme stapels oer-Hollandse pannenkoeken baken op scholen en in oudereninstellingen.

Sint Pannenkoek

Pannenkoekdagen zijn populair. Op 29 november is het Sint Pannenkoek en in Engeland, Australië en Ierland werd Pancake Day gevierd op 9 februari. Maar de enige echte Nationale Pannenkoekdag is op vrijdag 18 maart. Nederlandse scholen blijken stapel te zijn op Nationale Pannenkoekdag. Wat begon in 2007 met 60 scholen is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk feest waar ruim 850 scholen aan meedoen. Er zijn negen basisscholen die de smaak van pannenkoeken bakken helemaal te pakken hebben. Zij doen al vanaf de eerste editie mee.

Leuke weetjes

Een paar pannenkoekweetjes om van te smullen. De 12-jarige Nick wist in een half uur iets meer dan 11 pannenkoeken te verorberen en won daarmee het eerste NK pannenkoeken eten. Het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken bakken staat op 80 pannenkoeken in 17 minuten. Een andere uitdaging is de hoogste stapel pannenkoeken. Dan moet je wel - net als de kersverse wereldrecordhouder - doorstapelen tot meer dan 101,8 cm. En wist je dat de meeste Pannekoeken (families Pannekoek) in Epe wonen?

Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans. Beide initiatiefnemers organiseren Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen.

Naast de communicatie en organisatie richting scholen zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen startpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.

Wie meer informatie wil kan een kijkje nemen op de website van het evenement. www.pannenkoekdag.nl

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.